İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Üç semavî dinin temsilcileri barış için Mardin’de buluşuyor

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’na bağlı Kültürlerarası Diyalog Platformu’nun düzenlediği Ortak Ata Hz. İbrahim’in Aydınlığında Dinler ve Barış Uluslararası Sempozyumu (Harran Buluşmaları)’nun ikincisi bugün Mardin’de başlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Mardin Valiliği ve Mardin Eğitim Vakfı (MAREV) tarafından desteklenen sempozyum, 900 yıllık Kasımiye Medresesi’nde gerçekleştirilecek. Dört oturum halinde yapılacak sempozyumda “Hz. İbrahim’in mesajında barış”, “İbrahimî gelenekte barış”, “Üç semavi dinde barış kahramanları” ve “Yarının dünyasında İbrahimî mesajın yeri” gibi ana başlıklar yer alacak. Sempozyuma 11 dinî önder ile Almanya, ABD, İsveç, İngiltere, İtalya, Fransa ve Türkiye’den 28 akademisyen katılacak.

Kültürlerarası Diyalog Platformu’nun saat 09.30’daki açılış töreninden sonra Mardin Kentsel Sit Alanı çerçevesinde Kırklar Kilisesi, Mardin Ulucami, Peygamberimiz’in ayak izinin bulunduğu Hatuniye Medresesi ile Sitti Radviye ve oğlu Kutbettin İlgazi’nin türbeleri ziyaret edilecek.

Deyrulzaferan Manastırı’ndan sonra Mardin’in Midyat ilçesindeki Mor Gabriel ve Nusaybin ilçesindeki Mor Yakup manastırları ile Hasankeyf gezilecek. Mardin’deki program Zeynel Abidin Hazretleri’nin türbesi ile camiinin ziyareti ile sona erecek. Sempozyumun geri kalan iki günlük kısmı da İstanbul’da tamamlanacak. Proje Bilimsel Koordinatörlüğü’nü Prof. Dr. Bekir Karlığa’nın yaptığı sempozyuma Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Muhammet Şevki Aydın, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Rum-Ortodoks Patriği 1. Bartholomeos, Türkiye Ermeniler Patriği II. Mesrob, Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı Rav. İshak Haleva, Türkiye Vatikan Büyükelçiliği İstanbul Temsilcisi Monsenyor Georges Marovitch, Latin-Katolik Cemaati Ruhani Reisi Monsenyor Louis Pelatre, Süryani Kadim Metropolidi Flüksinos Yusuf Çetin ve Süryani-Katolik Cemaati Patrik Vekili Episkopos Yusuf Sağ’ın katılması bekleniyor. Ortak Ata Hz. İbrahim’in Aydınlığında Dinler ve Barış Uluslararası Sempozyumu (Harran Buluşmaları)’nun birincisi 13-16 Nisan 2000 tarihlerinde Hz. İbrahim’in doğum yeri olarak kabul edilen Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde gerçekleştirilmişti. Hz. İbrahim Sempozyumu’na 28’i bilim adamı 44 ilahiyatçı, düşünür ve gazeteci iştirak etmişti.

13.05.2004

Mustafa Özge

Mardin

Yorumlar kapatıldı.