İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Ortodoks aleminde cepheleşme

12 Mayıs 2004— Ortodoks aleminde Bartolomeos’un en büyük rakibi sayılan Moskova patriği Aleksios, Fener patriğinin Atina Başpiskoposu ile kavgasını fırsat saydı.

Bartolomeos’u ekarte edip Ortodoksların bir numaralı lideri olma ihtiraslarını gizlemeyen Aleksios, başpiskopos Hristodulos’u bir mektup göndererek “Rus kilisesi size hayran” dedi. Aleksios mektubunda, Hristodulos’u büyük bir dini lider olarak tanımlarken “sarsılmaz kardeşlik duygularını” iletti. Aleskios’un halefi sayılan Smolensk metropoliti Kirillos da, Atina Başpiskoposuna gönderdiği destek mektubunda “içinde bulunduğunuz güçlüklerin bilincindeyiz. Tüm kalbilimizle dayanışmamızı dile getiriyoruz” dedi.

Sözkonusu iki mektup da Moskova’nın Fener-Atina kavgasında Atina yanlısı tavrını açıkça ortaya koydu. Fener Patrikhanesi’nin Yunan başkentindeki çevreleri, Ortodoks aleminde Bartolomeos’a karşı bir “ittifak” kurulmasına çalışıldığını belirterek, Ortodokslukta birliğin çatırdadığını söylediler.

Yaklaşık 10 yıl önce Bartolomeos ile Aleksios arasında Estonya kilisesi için “savaş” patlamıştı. Daha önce otonom bir statüye sahip olarak Fenere bağlı bulunan Estonya kilisesi SSCB döneminde Moskova patrikhanesine bağlanmıştı. SSCB’nin çökmesinden sonra Estonya kilisesi yeniden Fener’e bağlanmak istemişti.

Fener patrikhanesinin bu yoldaki çabaları üzerine Moskova patriği Aleksios büyük tepki göstermişti. Aleksios ile Bartolomeos dini ayinlerde birbirilerinin adını telafuz etmez hale gelmişlerdi. Bu kriz, Estonya’daki Rusların Moskova, Estonyalıların da Fener patrikhanelerine bağlanmaları yani iki ayrı kilise bulunması formülü ile çözülmüştü.

Yorumlar kapatıldı.