İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

akşam: Ezan ile can sesi birbirine karıştı

Mardin’deki dinler buluşmasında çan ve ezan sesi aynı anda duyuldu. Kırmızıgül’ün seslendirdiği ‘Bizden değildir’ şarkısı ayakta alkışlandı

İslam, Hıristiyanlık ve Museviliğin temsilcileri barış için buluştu. Kültürlerarası Diyalog Platformu tarafından düzenlenen ‘Hz. İbrahim’in Aydınlığında Dinler ve Barış’ konulu sempozyum, Mardin Kasımiye Medresesi’nde yapıldı.

Çan sesleri eşliğinde ‘ezan’ okunmasıyla başlayan sempozyumda, sanatçı Mahsun Kırmızıgül ‘Bizden değildir’ adlı duygu yüklü şarkısını seslendirdi.

3 dinin temsilcilerinin oluşturduğu koro da ilahiler söyledi. Toplantıya katılanlar tarafından dakikalarca ayakta alkışlanan Kırmızıgül, tüm dünyaya barış ve diyalog çağrısında bulundu.

Sempozyuma çok sayıda din adamı ve 17 ülkeden 40 konuk katıldı. Daha sonra havuz üzerine kurulan temsili ‘Sırat Köprüsü’nden geçen dini temsilciler, güvercin uçurdu. Bir grup çocuk da, törene katılanlara zeytin dalı verdi.Sempozyumun açış konuşmasını yapan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, diyaloğa ihtiyaç sürdükçe bu toplantıların süreceğini vurgulayarak, ‘dünyaya bir zeytin dalı uzatalım’ çağrısı yaptı.

Türkiye Hahambaşı İshak Haleva ise kültürler arasındaki çakışan ya da benzeşen ögelerin varlığı kadar benzeşmeyen hatta çatışan öğelerin altının da hiç çekinilmeden çizilmesi gerektiğini belirtti.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Muhammed Şevki Aydın da, tüm dinlerin doğruluğu, barışı ve uzlaşmayı vaaz ettiğini söyledi.

Toplantıya, Türkiye Ermenileri Patriği 2’nci Mesrob, Vatikan Şark Kiliseleri Bakanı Kardinal İgnace Moussa Daoud ve Amerika’da tedavi gören Fethullah Gülen de birer mesaj göndererek barış çağrısında bulundular.

Nagehan ALÇI – Kadir ÜRÜNDÜ / MARDİN

Yorumlar kapatıldı.