İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Stratejik ortaklar

YORGO KIRBAKİ, HİLAL KÖYLÜ

ATİNA – Türkiye ile Yunanistan, 1999’daki Marmara ve Atina depremleri sonrası başlayan yakınlaşmayı ‘stratejik ortaklık’ seviyesine çıkarıyor. Tayyip Erdoğan’ın 16 yıl sonra başbakan düzeyinde yaptığı Atina ziyaretini ilişkilerin canlandırması için tarihi fırsat bilen Yunan Başbakanı Kostas Karamanlis “Türkiye ile stratejik ortaklık tamam. Askeri işbirliğine bile gidebiliriz” dedi. Erdoğan ise Karamanlis ile dostluğunun Türk-Yunan ilişkilerinin sponsoru olacağını söyledi. Erdoğan, Karamanlis tarafından onuruna verilen akşam yemeğinde de aynı mesajların altını çizmeyi sürdürdü.

Erdoğan ve Karamanlis dün Kıbrıs tartışmalarını bir kenara itti ve sorunları çözmek için ortak hareket etme kararı aldı. Karamanlis ile iki saati aşkın görüşen Erdoğan, “Küçük hesaplarla ülkelerimizin geleceğini tehlikeye atmayalım. Barış ve dostluk için ortak hareket edebileceğimizi dünyaya gösterelim” mesajını verdi. Karamanlis de, bu konuda hiçbir engel görmediğini belirterek, “Ortak siyasi irade, iyi niyet ve karşılıklı güven çerçevesinde birlikte hareket edebiliriz. Neden stratejik ortak olmayalım?” teklifinde bulundu. Erdoğan, bu teklife “Siz isterseniz biz de isteriz. Müttefik olabileceğimizi herkese gösterme zamanı geldi” yanıtını verdi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini ‘hararetle’ desteklediğini ve Rum Yönetimi’nin de bu desteğin arkasında olması için elinden geleni yapacağını söyleyen Yunan Başbakanı, “Çözümsüz sorun yoktur. Gelecekte kazanacaklarımız geçmişte bizi ayıranlardan çok farklı olacaktır” dedi.

Heybeliada’ya yeşil ışık

Erdoğan Yunanistan’a ilişkin açılımlarını şöyle sıraladı: “Ege, iki ülke arasında çıkar çatışması alanı değil, barış denizi olacak. Kıbrıs’ta çözüm ve adanın birleşmesi hedefinden vazgeçmeyeceğiz. Atina-Ankara arasında doğrudan uçak seferi bile yok. Bu ayıba son verelim. İki ülke vatandaşları vize sorunu yaşamak istemiyorsa neden siz AB’de bunun mücadelesini vermeyesiniz? 2004 Atina Olimpiyat Oyunları’na desteğe hazırız. Okul kitaplarındaki düşmanlık ifadelerini temizledik. Siz de temizleyin de tarihi dostça yeniden yazalım. Kimse sizin ülkenizde Ermeni soykırımı iddialarını dile getirmesin. Geçmişi tarihçilere bıraktık, siz de bırakın. Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını biz de istiyoruz. Geçmişteki sorunları geleceğe taşımak anlamsız.”

En kısa sürede Ankara’da

Erdoğan’ın çizdiği çerçeveyi kabul edilebilir bulan Karamanlis’in Kıbrıs konusunda sadece “Adanın birleşmesi ve çözüme Annan Planı temelinde ulaşılmasını biz de istiyoruz” demesi dikkat çekti. Heybeliada Ruhban Okulu’na dair açılımdan memnun kalan Yunan lideri, Rum vakıflarının faaliyetlerinin teminat altına alınmasını istedi. Erdoğan’ın “Sorunlar çözülmüyorsa aramızda siyasi irade zayıflığı vardır. Bizim böyle bir sorunumuz olmadığına göre Türk-Yunan dostluğunu canlandırma zamanı geldi” sözünü Ankara daveti olarak algılayan Karamanlis “En kısa sürede Ankara’dayım” yanıtını verdi.

İki lider ortak basın açıklaması ve Türk-Yunan İş Konseyi’ndeki konuşmalarında da ilişkilerin dinamizm kazanacağını dile getirdi. Erdoğan, Türkiye’nin AB üyeliği için destek almaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. “Artık sorunları yüz yüze konuşuyoruz. AB süreci daha hızlanacak” diyen Erdoğan, “İstanbul’da Rum patronlarım oldu. Şimdi diyoruz ki bu kavga niye? Geçmişi bıraktık, barışı ve sevgiyi öne çıkaran gelecek kuruyoruz” dedi. Erdoğan, “Anadolu’da bir deyim vardır. ‘Yağ var, un var, şeker var, niçin helvayı yapmıyorsunuz?’ derler. Ben de diyorum ki helvacılar var, helvacılar burada ve biz bu helvayı yapar kemal-i afiyetle yeriz” dedi.

‘Kuzey Kıbrıs’ın konumu özel’

Yunan Başbakanı Karamanlis de “Geleceğe bakma zamanı gelmiştir. Kalkınma, ilerleme ve refaha yatırım yapmalıyız. Bu bizim stratejik seçimimizdir” dedi. Yunan Başbakanı, Kıbrıs’la ilgili sorulara, “Referandumdan sonra Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tümü AB üyesi oldu. Kuzey Kıbrıs’ın da özel bir konumu var. Kıbrıs Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs’a ekonomik destek verileceğini açıkladı. Yine de hedefimiz adanın birleşerek AB üyeliğidir” yanıtını verdi.

Yorumlar kapatıldı.