İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

bianet: Gazete 3 Milyarlık, Cezası 58 Milyarlık

BİA Haber Merkezi

07/05/2004 Erol ÖNDEROĞLU hukuk@bianet.org

BİA (Van) – Van’da yayımlanan haftalık “Şehrivan” gazetesi sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Aziz Aykaç, mahkeme kararıyla gönderilen tekzip yazısını yayımlamadığı için 58 milyar lira para cezasına çaptırıldı.

Aykaç, “Yaşadığımız sıkıntılar bir yana, maddi varlığımız 3 milyarı bile bulmuyor. Cezanın yorumunu kamuoyuna bırakıyoruz” dedi.

“Makaleyle ilgisi yoktu, yayımlamadık”

Bir basın toplantısı düzenleyen Aykaç, gazetenin 8 Kasım 2003 tarihli nüshasında çıkan İstanbul temsilcileri Muhittin Çelebi’ye ait “Nereden Çıktı Ermeni Karşıtı Dernek” başlıklı bir makale yayımlandığını söyledi.

Makalenin kimseyi karalamadığını savunan Aykaç, Birinci Dünya Savaşı’nda Ermeni Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği’nden makale ile ilişkisi bulunmayan 5-6 sayfalık bir tekzip metni gönderildiğini, bu nedenle metni yayımlamaya gerek görmediklerini açıkladı.

Aykaç, Sulh Ceza Mahkemesi yoluyla gazeteye gönderilen tekzip ile ilgili bianet’e şunları aktardı:

* Tekzip metninin, makaleyle hiç bir ilgisi yoktu. Olay yargıya yansıdıktan sonra itirazımızı bir gün geç yaptık. Bu nedenle kamu davası açılarak ön ödemeli 58 milyar lira para cezası verildi.

* Bunu ödeyebilecek gücüm olmadığı için hapse girmek için dilekçe vereceğim. Umuyorum, dava yoluna girer ve yanlış düzeltilir.

Makalesinde Çelebi, gazetede gördüğü “Ermeni zulmüne maruz kalmış aileler federasyonu”na ait bir ilandan hareketle federasyonun şubeleri hakkında bilgi verdikten sonra, “Ama dikkatimi çeken şey dernekler vilayete bağlı memurlar. Dernek adresleri de vilayete ait binalar. Van Valisi Hikmet Tan İstanbul’a geldiğinde merak edip sordum.? “Sayın valim siz mi kurdurdunuz bu dernekleri, durup dururken nereden çıktı bu fikir. Sayın Tan hayır bizim bilgimiz dışında dedi” şeklindeki ifadesine yer verdi.

Çelebi, ardından Van’da Osman, Ermeni ve Kürtlerin yaşantısı hakkında bilgiler vermişti.

Ceza 10 günde ödenmezse artacak

Mahkeme Başkanı M. Halil Yılmaz, Aykaç’ı 5680 sayılı Basın Kanunu’nun 29 / 2 ve 29 / 4. maddelerinden toplam 28 milyar para cezasına mahkum etti. Bu cezaya 2003 yılı için yüzde 59, 2004 yılı içinse yüzde 28.5, yeniden değerleme oranını da katılarak toplam 57 milyar 208 milyon ağır para cezasına hükmedildi. Gazeteci, 10 gün içerisinde ödediği takdirde kamu davası ortadan kalkacak, yoksa ve 5680 sayılı yasanın 29/2 maddesi uyarınca ceza yarıya oranda artırılacak. (EÖ/BB)

Yorumlar kapatıldı.