İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NTV: Djivan geldi diyare, gerisi bahane

İstanbul

NTV-MSNBC

8 Mayıs 2004 — Doğaçlamalara ve sürprizlere açık olacak olan Djivan Gasparyan konserinde Hüsnü Şenlendirici klarnet, Birol Topaloğlu tulum ve Hamdi Akatay perküsyon ile sanatçıya eşlik edecekler.

Etnik bir müzik şölenine dönüşecek bu konserin biletleri satışa sunuldu. Organizasyonunu, Yeni Melek Gösteri Merkezi ve İstanbul Grup’un üstlendiği konserin bilet fiyatları 15-20-25-30 Milyon olarak belirlendi.

‘GÜNAHA SON ÇAĞRI’: DJİVAN GASPARYAN

Hüzünlü ‘duduk’unu iki ünlü film müziğinde, ‘Günaha Son Çağrı’ ve ‘Dead Man Walking’de duyduk önce. Sonra, Peter Gabriel, Kronos Quartet ve L.A. Filarmoni’yle yaptığı çalışmalar ve Anadolu’yu çaldığı CD’ler ulaştı kıyılarımıza …

Gasparyan bir duduk üstadı. Duduk: gövdesi dal, ağızlığı kamıştan. İsmi her coğrafyada farklı. Malzemesi de. Anayurdu Doğu Anadolu. Bizde cevizden yapılıyor “mey” deniyor. Bu büyülü enstrümanı Ermenistanlı ustalar kayısıdan yapıyorlar. ‘Duduk’, yani ‘kayısı sopası’ diyorlar …

Erivanlı Djivan Gasparyan, boyu 30 cm, sesi topu topu bir oktavlık bu primitif çalgıyla, 30 yıldır dünyanın dört bir yanındaki müzikseverlerin ruhunu titretiyor. Dünyayı dolaşıp konserler veriyor, CD’ler kaydediyor.

ERMENİSTAN’IN İLK ‘HALK SANATÇISI’

Gasparyan 70 yaşında. 50 yıldır Ermenistan’ın en önemli topluluklarıyla çalışıyor. Şimdilerde Erivan Devlet Konservatuarı’nda profesör. Ülkesinde el üstünde tutuluyor.

1973’te Ermenistan’ın ilk ve tek ‘Halk Sanatçısı’ ünvanıyla ödüllendirilmiş. UNESCO, kültüre yaptığı katkılardan dolayı 1959-1980 arasında 4 altın madalya vermiş Gasparyan’a.

DUDUK KONÇERTOSU

Gasparyan, birçok geleneksel ezgiyi büyük topluluklar için uyarlamış. Hatta duduk için konçerto formunda eserler yazmış. Etno-müzikolog denebilecek kadar ülkesinin çevresindeki kültürlerle ilgileniyor. Geniş bir plak koleksiyonu var.

“Ezgiler konusunda önyargılarım, saplantılarım yoktur. Gürcü, Azeri, Yahudi, Abhaz, müziğini iyi bilirim. Romanya, Macaristan, Bulgar müziğini de. Ama en fazla Türk ezgilerini bildiğimi söyleyebilirim. Aynı kökleri paylaşıyoruz çünkü ” diyor…

ALBÜMLERİ:

1989 – I will not be Sad in this World

1993 – Moon Shines at Night

1994 – Ask me no Question

1996 – Apricots from Eden

1996 – Dolldollis

1996 – The art of the Duduk

1996 – Doudouk

1998 – Black Rock

1998 – Salute

1998 – From the Soil

2000 – Armenian Fantasies

2001 – The art of the Armenian Duduk

2001 – Fuad

HÜSNÜ ŞENLENDİRİCİ

1976 yılı Bergama doğumlu Hüsnü Şenlendirici, müzikal geleneğe sahip bir ailenin çocuğu.

Dedeleri Hüsnü Şenlendirici (klarnet, trompet) ve Fahrettin Köfteci (klarnet) ve babası Ergün Şenlendirici (trompet) gibi müzikal bir geleneğe sahip bir ailenin üyesi olan Hüsnü’de 5 yaşında klarnet çalmaya başladı.

Özellikle 12 yaşına kadar Ege ve Anadolu’nun çeşitli kültürleriyle müzikal yolculuğa çıktı.

1988’de İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitim Bölümüne girdi, 4 yıl sonra okuldan ayrıldı.

Vurmalı çalgılar ustası Okay Temiz’in o yıllardaki ‘Magnetic Band’ grubu ile çalmaya başlayan Hüsnü, grupla birlikte yüzlerce festivalde Türkiye’yi temsil etti. O sırada, dünyaca ünlü Embrio grubunun albüm kaydında çaldı ve birlikte turneye çıktı.

Aynı zamanda, babası Ergun Şenlendirici’nin 6 kişilik grubu Laço ile yurtdışında bir çok önemli festivallere katılan Hüsnü, profesyonel müzik yaşamını böylece zenginleştirdi.

Başta Türk Müziği’nin çeşitli dallarındaki sanatçılar olmak üzere, Türk Pop ve cazının önemli sanatçılarına sahne ve albüm kayıtlarında eşlik etti.

Bunlardan bazıları:

Özdemir Erdoğan, Muazzez Abacı, Bülent Ersoy, Müslüm Gürses, Kibariye, Fatih Kısaparmak, Zara, Kubat, Kayhan, Seda Sayan, Emel Sayın, Adnan Şenses, Zerrin Özer, Cengiz Kurtoğlu, Candan Erçetin, Fatih Erkoç, Serdar Ortaç, Athena, İzel, Ayna, Hande Yener, Hasan Cihat Örter, İlhan Erşahin, Mercan Dede…

BROOKLYN FUNK ESSENTIALS + LAÇO TAYFA

1996 yılında, askerdeyken Pozitif’ten gelen teklif sonrası New York’lu acid jazz, funk topluluğu Brooklyn Funk Essentials ile ortak bir albüm ve konser yapmak amacıyla Türk Müziğine özgü enstrümanlardan oluşan 13 kişilik bugünün ünlü Laço Tayfa’sını kurdu.

Brooklyn Funk Essentials ve Laço Tayfa ortaklığından doğan ‘In the Buzbag’ albümünün gördüğü ilgi sonucu Laço Tayfa şimdiki 8 kişilik halini alır. 2000 yılında ise ilk solo albümü ‘Bergama Gaydası’nı Doublemoon etiketiyle çıkar.

‘Bergama Gaydası’, Türkiye’den sonra dünyanın en prestijli etnik müzik plak şirketlerinden biri sayılan Traditional Crossroads tarafından tüm dünyada dağıtılır. Ardından yurtiçi ve yurtdışı konserleri gelir.

Şenlendirici, ayrıca Türk Müziğini yurt dışında tanıtmak ve daha geniş kitlelere sevdirmek amacıyla 5 kişilik ‘Hüsnü Şenlendirici ve Saz Arkadaşları’ adıyla bir grup daha kurar. Her iki grubuyla yurtiçi ve yurtdışında konserler verir; başta Turizm Bakanlığı’nın teklifiyle EXPO 2001-Hannover-Almanya’da, Mayfest festivali çerçevesinde, Mayıs 2002’de A.B.D. – New York – Central Park’ta ve 35 kişiyi bir araya getirerek oluşturduğu Laço Tayfa ve Big Band ile Temmuz 2002’de, 9.Uluslararası İstanbul Caz Festivali konserleri gibi.

Laço Tayfa grubundan bağımsız olarak da çalışmalar yürüten Hüsnü Şenlendirici, T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Kültür Bakanlığının katkılarıyla 2002 yılında gerçekleşen ‘Anadolu Güneşi’ projesi kapsamında Lütfi Kırdar Salonunda Kubat ve Belkıs Akkale’ye Senfoni Orkestrasına eşlik etti.

Ayrıca Aya İrini’de Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası ile solist olarak konserler verdi. Şenlendirici ayrıca, Yavuz Turgul-Mustafa Oğuz’un yönetmenliğinde çekilmekte olan yeni bir tv dizisinin müziklerini besteledi ve düzenledi.

Laço Tayfa, Most Productions’ın organizasyonunu yaptığı 2003 Açıkhava Konserleri kapsamında Yunanistan’ın ünlü klarnetçisi Vasilis Saleas ile birlikte sahne aldı.

Grubu Laço Tayfa ile gerçekleştirdiği ve Şenlendiri’nin iki bestesinin yer aldığı, 2. albümü ‘Hicaz Dolap’ 2002’nin Ekim ayında Doublemoon’dan çıktı.

Laço Tayfa, 26 Şubat-15 Mart tarihleri arasında, ‘Hicaz Dolap’ başlığı altında 11 şehirlik bir Türkiye turnesini gerçekleştirdi.

BİROL TOPALOĞLU

Çocukluğu köyde, Laz masalları, şarkıları ve annesinin söylediği ninniler-ağıtları dinleyerek geçti.Enstrüman çalmağa 8 yaşında tesadüfen tanıştığı bağlama ile başladı, daha sonra tulum ve kemençe öğrendi.

Mühendislik alanında eğitim almasına rağmen, kendini ve yaşadığı kültürü anlatabilecek yol olarak müziği seçti. Yok olmak üzere olan sayısız Laz halk şarkısını derleyip kayıt altına aldı.

Kendi sesinin yanı sıra derlemeyi yaptığı kişilerin de seslerine yer vererek otantik albümler yaptı. Avrupa ve Amerika’da birçok önemli festivallere katıldı, solo konserler verdi.

Müzik Alanındaki Bazı Önemli Çalışmaları

1992 derleme çalışmalarına başladı.

1997’de ilk kez tüm şarkıların Lazca olduğu geleneksel Laz müziği albümü Lazuri Birabape-Heyamo Kalan Müzik’ten yayınlandı. Aynı yıl Fransa-Marsilya’da Dünya Etnik Müzik Fuarında, albümde Laz kadınlarının seslendirdiği Heyamo (İmece) şarkısı büyük ilgi gördü.

1998 ‘İstanbul Müzik Şenliği 2’ kapsamında Harbiye Askeri Müze’de bir konser verdi.

Cumhuriyetin 75.Yılı kutlamaları kapsamında Dolma Bahçe Sarayı ve Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki konserlerde yer aldı. Laz Kadınlar Korosu eşliğinde seslendirdiği Heyamo şarkısı ile, ilk kez bir devlet organizasyonunda Lazca şarkı yer almış oldu.

1999 yılının başında Avrupa turnesine çıktı. (Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İngiltere)

1999 yılında Salkım Söğüt adlı karma albümde 3 şarkı ile yer aldı.

1999 yılında İngiltere’de basılan World Music – The Rough Guide kitabında ilk kez Laz Müziği’nin yer almasını sağladı.

2000 yılı Şubat ayında Fransa’da Hitit -Müzik tarafından organize edilen ‘Türkiye Müzik Günleri’ kapsamında, Paris (Cite de la Music), Lyon ve St.Cloud gibi yerlerde konserler verdi.

2000 yılı Haziran ayında ikinci solo albümü ‘Aravani’yi yine Kalan Müzik’ten çıkardı.

2000 yılında 7/8 Music Productions tarafından A.B.D.’de ‘The Best of Heyamo&Aravani’ albümü yayınlandı.

2001’de o güne kadar yapmış olduğu derleme kayıtlarından ve arşiv çalışmalarından oluşan (Bir kitapçık ve çift CD) ‘Lazeburi’ adlı albümü yine Kalan Müzik tarafından yayınlandı.

2001 senesinde A.B.D’de 7/8 Music Production, Kutay Kugay’ın öncülüğünde bir tur yaptı. Birçok şehirde konser ve workshoplar gerçekleştirdi. Bunlardan bazıları;

New York (World Music Institute)

San Fransisco (Skirball Cultural Center -Laz Music Ensemble U.S. Premiere)

Bloomington (The ECHO World Music Institute-Workshop)

California (Laz Ensemble to Perform in Berkeley)

Indiana Unıversity, Chicago, Los Angeles’ta çeşitli konser, workshop ve radyo proğramı etkinlikleri.

2002 European Forum of Worldwide Music Festivals – XIII Cantigas do Maio adlı uluslararası geleneksel müzik festivaline Laz Müziği’ni temsil için özel davetli olarak katıldı.(Portekiz-Lizbon)

Hollanda’da Stichting Kulsan’ın organize ettiği 10 ayrı şehirde horon grubu eşliğinde konserler verdi.

14 Ekim 2003 Eskişehir Müzik Festivali kapsamında horon grubu eşliğinde konser verdi.

2003 Fransa’da Bröton bölgesinde Les Traversees Tatihou – Musiques du Large’a katıldı.

2004 Ocak ayında Kanada Montreal’de Horon ve Laz Müziği konulu bir atölye çalışması yaptı.

DJİVAN GASPARYAN

Özel Konuklar: Hüsnü Şenlendirici – Birol Topaloğlu

Tarih: 12 Mayıs 2004

Saat: 21.00

Bilet Fiyatları: 15-20-25-30 Milyon TL

Bilet Satış: Biletix’lerde ve Yeni Melek Gösteri Merkezi’ nde

Organizasyon: Yeni Melek Gösteri Merkezi ve İstanbul Grup

Yorumlar kapatıldı.