İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Papandreu’dan Patrikhane şartı

Yunanistan anamuhalefet partisi PASOK’un Genel Başkanı Yorgo Papandreu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Mayıs’ta Batı Trakya’ya yapacağı gezinin Kıbrıs sorunu sonrasına denk gelmesinin, Yunan hükümetinin güçsüz olduğu izlenimi doğurduğunu söyledi.

Yunan Dışişleri’nden yapılan açıklamada ise “Yunanistan’ın Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın Batı Trakya’ya özel bir ziyaret yapmasını arzu etmemesi için hiçbir neden bulunmamaktadır. Yunanistan’ın saklayacak hiçbir şeyi yoktur.” denildi.

Yunan ulusal TV kanallarından ALPHA’nın ana haber bülteninde soruları cevaplandıran Papandreu, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olabilmesi için, Patrikhane meselesini Avrupa kanunları çerçevesinde çözmesi gerektiğini de savundu. Erdoğan’ın Batı Trakya gezisinin Kıbrıs referandumunun hemen sonrasına denk gelmesinin yerinde olmadığını ima eden Yorgo Papandreu, hükümetin bu taktik ve stratejisinin yanlış olduğunu ve niçin yapıldığını anlayamadığını söyledi. “Ziyaret problem doğurabilir mi?” sorusuna ise Papandreu, “Ümit ederim doğurmaz. Trakya’nın Patrikhane konusunda olduğu gibi iki taraflı bir sorun olmaması için dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Patrikhane konusunun “uluslararası bir hukuk” konusu olduğunu ifade eden Papandreu, bu meseleyi Türkiye’nin Avrupa Birliği hedefiyle ilişkilendirerek, “Türkiye AB’ye girmek istiyorsa, bu sorunu AB kanunları çerçevesinde çözmek zorunda” dedi. Lozan Antlaşması’na rağmen Batı Trakya Müslümanlarının Türkiye’yle ilişkilerde mesele olmadığını savunan Papandreu, Batı Trakya Türklerinin koruyucuları olduklarını söyleyerek, “Biz de, Türkiye’de yaşayan tüm azınlıkların haklarının güvenceye alınmasını istiyoruz.” diye konuştu.

05.05.2004

Hasan Hacı

Atina

Yorumlar kapatıldı.