İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Ruhban Okulunu Açın

Rum ve Yunan kaynaklar, müzakerelerin ayrıntılarını anlattı: İkili görüşmeleri çıkmaza sokamayan Rum lider Papadopulos, çözüm konuşulacak resmi yemekte müstehcen fıkralarla zaman geçirme taktiği uyguladı….

Kıbrıs’ta çözüm sağlanması için yürütülen görüşmelerde hep KKTC ve Türkiye tarafı “uzlaşmaz” olarak lanse ediliyordu. Fakat BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın hazırladığı son plan için masaya oturulduğunda durumun tam tersi bir tablo ortaya çıktı. Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos’un çözüm sağlanmaması için tavır aldığı anlaşıldı, dilden dile söylendi. Peki Rum lider bunu yani çözüm olmamasını nasıl sağlamıştı? Görüştüğümüz üst düzey Rum yetkililer Papadopulos’un akıl almaz taktiklerini bir bir anlattı.

130 DEĞİŞİKLİK İSTEDİ

Ankara, New York ve İsviçre’deki görüşmeler boyunca çözüme yönelik özlü öneriler sunarken Rum tarafı 200 kadar değişiklik talebiyle geldi. Masaya gerçekleştirilmesi zor öneriler getirdi. BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto’dan da bu maddelerden en az 130’unun değiştirilmesini istedi. Çünkü Rum yönetimi, bunun yapılmayacağını düşünüyordu. Ancak De Soto ve BM diplomatları, 130 maddeyi de orta yolla değiştirdi. Rum kesimi bu şekilde sıkıntıya girdiği sırada Denktaş’ın Bürgenstock’taki görüşmelere katılmayacağını açıklamasıyla yeniden rahatladı. Rum kesiminin elindeki bu kozu, KKTC Başbakanı Talat’ın katılması bozdu.

YEMEKTE FIKRA GERİLİMİ

Bu kez de Rum kesimi, İsviçre’deki bu görüşmeleri ağırdan alma taktiği izlemeye başladı. İlk gün görüşmelere “Yorgunum” diyerek katılmayan Papadopulos, akşamki gayri resmi yemekte de müstehcen fıkralar anlattı. Bu duruma sinirlenen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, BM Temsilcisi De Soto’ya giderek şikayet etti. Rum lider, zaman kaybettirme taktiğinin bir parçası olarak bu kez de AB Konseyi toplantılarına katılması gerektiğini söyleyerek Belçika’ya doğru yola çıktı. Bu kararı çok önceden verdiği belirtilen Papadopulos, De Soto’ya dönerek “Oraya gitmek zorunda olduğumu gazetelerden öğrenebilirdiniz” dedi.

BASINA ASILSIZ HABER

Görüşmelerde bir sorun da Yunanistan’dan çıktı. Başbakan Kostas Karamanlis, ülkeyi tanımadıkları gerekçesiyle KKTC Başbakanı Talat’la aynı masaya oturmayacağını söyledi. Bunun üzerine BM yine çare buldu ve resmi yemek, resepsiyona dönüştürüldü. Karşı öneri sunmayan Rum yönetimi, plan halen masada görüşüldüğü halde basına “Annan, Türkler’in bütün taleplerini kabul etti. Rumlar’ın isteklerini geri çevirdi” gibi asılsız haberler verdi. Görüşmeler bitmeden bir Rum yetkili, telefonla görüştüğü ailesine “Lefkoşa’ya plana hayır propagandası yapmaya gideceğiz” dedi. Beşinci plana Rumlar’ın taleplerine daha yakın olmasına karşın “hayır” yanıtı geldi. Yunan kaynaklar, Başbakan Karamanlis’in beşinci planı kabul etmesi için Papadopulos’u ikna etmeyi denediğini, ancak başaramayınca tekrar uğraşmadığını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.