İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: AZERBAYCAN DEVLET BAŞKANI ZOR BİR SEÇİMLE KARŞI KARŞIYA

E-maille aldığımız bilgiye göre, Azerbaycan “Yeni Musavat” gazetesi 3 Mayıs tarihli sayısında “NATO zirvesi İlham Aliyev için kolay olmayacak” başlıklı bir makale yayımladı. Makalede NATO müttefiklerinin “Azerbaycan’ın üyeliğini” talep ettiklerinden bahsedilmekte.

Haziran’da Istanbul’da yapılacak zirvenin esas gündemi Güney kafkasya bölgesi olacak. Vaşington’da çalışmalarını yürüten “Yüksek Taktik ve Siyasi Araştırmalar Enstitüsü” kıdemli çalışanmlarından Vladimir Sokor “NATO zirvesinin gelecekte yapacakları” başlıklı makalesinde, müttefik liderlerinin, Güney Kafkasya taktikleri üzerinde takipçi bir şekilde çaltıklarından bahsetmekte ve Istanbul zirvesinin Azerbaycan için pakta üyelik düşüncesini ilan açısından en uygun yer olduğunu vurgulamakta. Tabii ki bu pakta üyelik için resmi siyasi çevrelerin tavrını yansıtacak, zira defalarca bu konu ifade edildi. Konuya ilişkin olarak Azerbaycan’daki ABD elçisi Rino Harniş ve ABD Avrupa Kuvvetler Komutan Yard. Şarlz Volt da konuya değinmişti.

Bütün bunlardan önce İlham Aliyev yaptığı bir açıklamyala Azerbaycan’ın NATO üyeliğinin söz konusu olmadığını ifade etmişti. “Bu yakın gelecekteki meselemiz değil” diyerek Azerbaycan’ın Rusya’nın menfaat sahasında bulunduğunu anlatmaya çalışmıştı İlham Aliyev. Şimdi bu ay İlham Aliyev NATO’yla işbirliğini sınırlandırma veya NATO’ya üye olup Rusya’dan uzaklaşma tercihleri arasında seçim yapacak. Başka türlü Azerbaycan eşit şekilde ne Doğuyu ne de Batıyı tatmin edebilir. Fakat her iki durum da Azerbaycan için Aliyev için elverişli olmayabilir. Rusya’nın tarafını tuttuğunda Batı, onu babasının koltuğuna oturtmakla hata yapmış olduğunu anlayacak. Diğer taraftan NATO’ya üyelik düşüncesi yönünde resmen açıklamada bulunsa, Moskova’ya vermiş olduğu sözleri çiğnemiş olacak.

Yorumlar kapatıldı.