İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

yeni şafak: Kiliseler arası kavga

Türkiye’deki Bulgar Ortodoksları, kendilerine Rumca ayinler yaptırmaya çalışan Fener Patriği Bartholomeos ve 12 Sen Sinod üyesini mahkemeye verdi. Olayın perde arkasında Rum-Bulgar çekişmesi bulunduğu ifade edildi.

Türkiye’deki Bulgar Ortodoksları, kendilerini Helenleştirmeye ve Rum Kilisesi’ne bağlıymış gibi gösterip kiliselerinde Rumca ayinler yaptırmaya çalışan Fener Rum Patriği Bartholomeos ve 12 Sen Sinod üyesini mahkemeye verdi. Bulgar Egzarhlığı Yönetim kurulu Üyesi Bujidar Çipof, olayın perde arkasında Rum-Bulgar çekişmesi bulunduğunu söyledi.

Bulgar Ortodoks Kiliseleri Yönetim Kurulu Üyesi Bujidar Çipof’un, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve 12 Sen Sinod üyesini dava ettiği mahkemenin ikinci duruşması 5 Nisan’da İstanbul Fatih 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Çipof, Rum Patrikliği’nin zorla Bulgar kiliselerinde Rumca ayin yaptırdığını ve Bulgar cemaatini asimile etmeye çalıştığını, Patrikliğin Bulgar Egzarhlığı’na müdahale etmeye hakkı olmadığını savunuyor.

Ortodoksların ve Katoliklerin din, milliyet ve tebliğ anlayışlarına ilişkin de bilgiler veren 51 yaşındaki Çipof, “Aslında işin altında Rum-Bulgar çekişmesi var ve bu çok eskilere dayanıyor” dedikten sonra sözlerine şöyle devam etti:

“Katoliklerin kiliselerinde milliyetçi değil, ümmetçi bir yaklaşım vardır. Fakat Ortodoksların kiliseleri milli kiliselerdir. Ortodokslarda başka milletlere yönelik misyonerlik diye bir şey yoktur. Ortodokslar kendi milliyetlerine dayanır. Fener Rum Patrikliği’nin anlayışına göre bütün Ortodokslar Helen’dir. Katolik kilisesi her milletten insanı Hıristiyan yapmaya uğraşır. Fakat Rum Kilisesi Helenliği esas alır ve başka milletleri Hıristiyanlaştırmaya değil, başka Ortodoksları Helenleştirmeye çalışır. Konunun püf noktası budur. Onlara göre yani ben Bujidar Çipof kendime Helen demeliyim, Bulgarlığımı inkar etmeliyim . Yani onlar sizinle değil, bizimle uğraşır. Biz kimliğimiz ve kişiliğimizin peşindeyiz. Bana kendi dilimde ibadet etmem için bu ülkenin anayasası hak vermiş fakat birileri bunu engellemeye çalışıyor. Bunlarla sonuna kadar mücadele edeceğim.”

Yorumlar kapatıldı.