İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

türkiyegazetesi: Yunanistan Başpiskoposu Hristodulos: İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi gerçeklerle ilgisiz, adil olmayan kararlar aldı

Yunanistan Başpiskoposu Hristodulos, İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin olağanüstü toplantıda aldığı kararların, gerçeklerle ilgisiz, adil olmayan kararlar olduğunu söyledi. Hristodulos, Patrik’in kararlarından derin üzüntü duyduğunu, ancak buna rağmen Patrikhane’ye olan saygı ve desteğinin süreceğini belirtti.

Yunan Kilisesi’nin hareketlerinin Kilise Yüksek Kurulu (San Sinod)kararları ve Yunan devleti yasaları çerçevesinde gerçekleştiğini belirten Hristodulos, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

”Bu hareketler, 75 yıldan beri yapılan ve herkes tarafından kabul gören uygulamalar çerçevesinde gerçekleşmiştir. Yunanistan Kilisesi, San Sinod kararlarına, Yunan Devleti yasalarına ve kısa bir süre önce iki kilise arasında varılan anlaşmaya uymak zorundadır. Kilisemiz şu anda bile Patrikhane ile tartışmaktan kaçınarak, Ekümenik Patriği desteklemeyi sürdürecektir.”

Hristodulos ayrıca Patrikhane’nin kararlarının değerlendirilmesi için San Sinod’u toplayacağını açıklayarak, ”Yunan halkı gerçekleri bilmekte ve bu konuda Yunan kilisesini haklı bulacağına eminim” diye konuştu.

Bu arada, Yunanistan Hükümet Sözcüsü Todoris Rusopulos, yaptığı açıklamada, hükümetin Yunan Kilisesi’ne olduğu kadar Patrikhane’ye de saygı duyduğunu, ancak hükümetin bu konuda Yunan devletinin yasalarınıuygulayacağını belirtti.

Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Atina’ya, ”Yunan Kilisesi’nin kendi ruhani idaresi altında bulunan 3 bölgeye yaptığı atamaları kabuletmemesi çağrısında bulunmuş ve Başpiskopos Hristodulos’un, bundan böyle ayinlerde ismi anılmamak suretiyle cezalandırılacağını açıklamıştı.

Yorumlar kapatıldı.