İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

akşam: Ruhani egemenlik krizi

Fener Rum Patrikhanesi’nin Atina Kilisesi ile ilişkileri kesme kararı alması Yunanistan’ı karıştırdı. Bartholomeos- Hristodulos arasındaki ruhani hakimiyet savaşı yüzyılın krizi olarak yorumlandı. Düğümü Yunan hükümeti çözecek

Yunan Kilisesi’nin Fener Rum Patrikhanesi’nin manevi sorumluluğunda bulunan Selanik, Kozani ve Elefterupolis metropolitliklerine atama yapması kiliseler arası gerginliğe sebep olurken, düğümü Yunan hükümetinin çözmesi bekleniyor. Patrik Bartholomeos önceki gece Fener’e bağlı 42 metropoliti olağanüstü toplantıya çağırdı ve Ruhani Meclis Yunan Kilisesi’yle her türlü ilişkiyi kesme kararı verdi. Fener Rum Patrikhanesi tarafından dışlanan ve ayinlerde isminin anılmamak suretiyle cezalandırılması kararlaştırılan Atina Başpiskoposu Hristodulos ise alınan kararın adil olmadığını savundu. Yunanistan anayasasına göre, Atina Kilisesi’nin yaptığı atamaların hükümet tarafından onaylanması gerekiyor.

Düğümü hükümet çözecek

Hükümetin onayladığı atamalar sonrasında cumhurbaşkanının önüne gidiyor. Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos şimdiye kadar hiçbir kararnameyi veto etmedi, atamalar Yunan hükümetinden geçerse cumhurbaşkanının tavrı belirleyici rol oynayacak. Her iki kiliseye de yakın kaynaklara göre salı günü Yunan Kiliseleri Yönetim Kurulu toplanacak ve muhtemelen Atina Kilisesi’nin kararını teyid edecek. Atamaların çarşamba günü de Yunan hükümetinin gündemine gelmesi bekleniyor. Fener Rum Patrikhanesi’ne Amerika, Avrupa, Kore, Girit ve 12 Adalar metropolitlikleri bağlı bulunuyor.

Hristodulos haddini aştı

Ruhani Meclis’i toplayan Patrik Bartholomeos, Hristodulos’un kendi onayını almadan hareket etmesini, Aynaros, Doğu adaları, 12 Ada, Girit ve kuzey Yunanistan’daki kiliselere girmesini ve ayin yapmasını yasaklayarak cezalandırdı. Hristodulos da geri adım atarak ‘Yunanistan Kilisesi, San Sinod kararlarına, Yunan devleti yasalarına ve kısa bir süre önce iki kilise arasında varılan anlaşmaya uymak zorundadır. Kilisemiz şu anda bile Patrikhane ile tartışmaktan kaçınarak, Ekümenik Patriği desteklemeyi sürdürecektir.” dedi. Bu arada, Yunanistan Hükümet Sözcüsü Todoris Rusopulos, hükümetin Yunan Kilisesi’ne olduğu kadar Patrikhane’ye de saygı duyduğunu, ancak hükümetin bu konuda Yunan devletinin yasalarını uygulayacağını belirtti.

Yorumlar kapatıldı.