İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: `AZERBAYCAN’DA DAĞLIK KARABAĞ’DAN FERAGAT BELGESİNİ İMZALAYACAK BİR LİDER MUHTEMELEN DOĞMUŞ DEĞİL´

Vladimir Kazimirov’un “Nezavisimaya Gazeta”yla röportajı

Karabağ Sorununun çözümüne ilişkin olarak, AGİK Minsk Grubu eski Rus eşbaşkan ve eski devlet başkan Boris Yeltsin’in şahsi temsilcisi Vladimir Kazirov Varşova’da yapılan Robert Koçaryan-İlham Aliyev buluşması sonrasında “Nezavisimaya gazeta”ya verdiği röpotajda, “şu anda çatışan taraflardan birinin güç kullanarak rövanş alma tehditlerini son vermesi diğer tarafın ise paket çözümden feragat etmesi çok önemli” dedi.

Daglik Karabağ sorununun çözümünde aşamasal, paket veya toprak değişimi alternatiflerinden hangisinin daha umut verici olduğu yönündeki soruya yanıt olarak Kazimirov, böyle kompleks bir çatışama durumunda paket çözüm alternatifinin olası olmadığını, Ermenistan’ın tüm sorunları tek bir darbeyle çözme talebi yanısıra, pakette Karabağ’ın bağımsızlığı veya Ermenistan’la birleşmesini istediğini, söyledi. “Fakat Azerbaycan’da Dağlık Karabağ’dan feragat belgesini imzalayacak bir liderin henüz doğmuş değil” diyen Kazimirov, Azerbaycan liderliğinin de Karabağı kaybettiği sonucuna ulaştığını ve böyle bir belgeyi imzalayamayacağını ifade etti. Paket çözümün sadece durumu donduracağı ve çıkmaza götüreceğini belirtti Kazimirov. Azerbaycan’ın taraf olduğu Aşamasal çözüm alternatifindeyse, öncelikle işgal edilmiş alanların kurtarılması önerilmekte, daşlık Karabağ’ın statüsü meselesi ise zamana bırakılmakta. Toprakların değişimi durumunda dağlık karabağ’ın yeri anlaşılamamaktaydı. Bu alternatif 1992 yılında ABD Dışişleri bakanlığı eski çalışanlarından Poul Goble tarafından önerilmiş ancak Ermeniler tarafından kabul görmemişti, zira bu durumda Ermenistan İran’la olan ortak sınırdan mahrum olmaktaydı.

Tarafların tavırlarının uyumlaştırılması için ufak ayrıntılarla işe başlanmasını öneren Kazimirov, bunun müzakereleri ölü noktadan hareket ettireceğini kaydetti. “Dağlık Karabağ herhangi birinin kararalarının objesi olamaz, karşıtlığın hızlı siyasal çözümü için Karabağ’ın müzakere sürecine katılımı zorunludur” diye Kazimirov, 1994 yılı mayısında imzalanan ateşkesin ilk elde Moskova’nın gayretleri sonucu mümkün olduğunu da hatırlattı.

Yorumlar kapatıldı.