İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Ani Harabeleri turizmin hizmetinde

30 Nisan 2004 — Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri’nin çevresindeki askeri yasak bölge, Genelkurmay Başkanlığı’nın talimatıyla kaldırıldı. Harabeleri görmek isteyen yerli ve yabancı turistler artık izin almadan ve kimlik bildirimi yapmadan tarihi eserleri gezebilecek.

Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan Ani ören yeri 24 uygarlığa ev sahipliği yaptı. Harabeler birinci derecede askeri bölge kapsamında olduğu için şimdiye kadar ziyarete kapalıydı. Bakanlar Kurulu kararı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın onayı ile Ani ören yerinde bulunan askeri birlik kaldırıldı.

Daha önce, ören yerini görmek için birçok bürokratik işlem yapılması gerekirken, yerli ve yabancı turistler artık rahatlıkla harabeleri gezebilecek. Şimdiye kadar yasak olan fotoğraf ve kamera çekimi de yapılabilecek.

JANDARMA TURİSTE YARDIMCI OLACAK

Bölgede görev yapacak sivil kıyafetli jandarmanın işi ise, tarihi kalıntıların korunması ve turistlere yardımcı olmak.

Yasağın kaldırılmasından sonra Ani Harabeleri’ni ziyaret eden ilk yabancı turist kafilesi tarihi kalıntılara hayranlığını gizlemedi.

“Burası Ortaçağ’ı yaşatan, görülmeye değer nadir yerlerden biri. Ani Harabeleri birçok uygarlığı bünyesinde barındırıyor. Tarihi merak edenler burada çok fazla bilgi edinebilir. Herkesin gezip görmesini isterim.”

“Türkiye bir tarih cenneti. Ani Harabeleri de bunun önemli bir parçası. Şimdiye kadar ziyarete açılmamış olması büyük kayıp. Böyle yerler çok iyi korunmuyor. Eğer yöneticileriniz sahip çıkarsa burası çok fazla ziyaret edilen bir yer olur.”

ANİ, UZUN YILLAR ERMENİ BAŞKENTİYDİ

5 kilometrelik bir alanı kapsayan Ani ören yerinde 10 kilise, bir saray, 2 cami, bir köprü ile bir de kervansaray bulunuyor. Kuruluşu, milattan önce 130’lu yıllara dayanan Ani ören şehri, uzun yıllar Ermenilere başkentlik yapmış. Ermenilerin buradaki yaşamları 1064 yılında Sultan Alparslan’ın Ani’yi fethiyle son bulmuş.

Yorumlar kapatıldı.