İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Gasparyan konserinde sürprizler var

Efsane duduk ustası Djivan Gasparyan 12 Mayıs’ta Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde ilginç bir konserde müzikseverlerle buluşuyor. Gasyaryan’ın konserine klarnetçi Hüsnü Şenlendirici, tulum sanatçısı Birol Topaloğlu ve vurmalı çalgılarda Hamdi Akatay da konuk olarak katılacak. Konser saat 21:00’de başlıyor.

Hüzünlü “duduk”unu iki ünlü film müziğinde, “Günaha Çağrı” ve Dead Man Walking”de (Ölüm Yolu) duyduk önce. Sonra, Peter Gabriel, Kronos Quartet ve Los Angeles Flarmoni’yle yaptığı çalışmalar ve Anadolu’yu çaldığı CD’ler ulaştı kıyılarımıza…

Gasparyan bir duduk üstadı. Gövdesi dal, ağızlığı kamıştan. İsmi her coğrafyada farklı. Malzemesi de. Anayurdu Doğu Anadolu. Bizde cevizden yapılıyor “mey” diyoruz. Bu büyülü enstrümanı Ermenistanlı ustalar kayısıdan yapıyorlar. “Duduk”, yani “kayısı sopası“ diyorlar…

Erivanlı Djivan Gasparyan, boyu 30 cm, sesi topu topu bir oktavlık bu primitif çalgıyla 30 yıldır dünyanın dört bir yanındaki müzikseverlerin ruhunu titretiyor.

Dünyayı dolaşıp konserler veriyor, CD’ler kaydediyor.

Gasparyan 70 yaşında. 50 yıldır Ermenistan’ın en önemli topluluklarıyla çalışıyor. Şimdilerde Erivan Devlet Konservatuar’ında profesör. Ülkesinde el üstünde tutuluyor.

1973’te Ermenistan’ın ilk ve tek “halk sanatçısı” ünvanıyla ödüllendirilmiş. UNESCO, kültüre yaptığı katkılardan dolayı 1959-1980 arasında dört altın madalya vermiş Gasparyan’a.

Gasparyan birçok geleneksel ezgiyi büyük topluluklar için uyarlamış. Hatta duduk için konçerto formunda eserler yazmış. Etno müzikolog denebilecek kadar ülkesinin çevresindeki kültürlerle ilgileniyor. Geniş bir plak koleksiyonu var. “Ezgiler konusunda önyargılarım, saplantılarım yoktur. Gürcü, Azeri, Yahudi, Abhaz, müziğini iyi bilirim. Romanya, Macaristan, Bulgar müziğini de. Ama en fazla Türk ezgilerini bildiğimi söyleyebilirim. Aynı kökleri paylaşıyoruz çünkü “ diyor…

Konserin bilet fiyatları 15-20-25-30 Milyon olarak belirlendi. Biletler Yeni Melek Gösteri Merkezi Gişesi: 0212 244 97 00 ve tüm Biletix gişelerinden temin edilebilir.

Yorumlar kapatıldı.