İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kumkapıyı Balat’a Çevirmek İstiyorlar

MEDYA TAKİP MERKEZİ

Yayın Adı: Anadolu’da Vakit

Tarih: 25 Nisan 2004

Periyodu: Günlük

Tel/Fax: 0212 656 1030

Sayfa: 10

İl: İstanbul

Tiraj: 65,193

Kayıt No: 353800

EMİNÖNÜ ESKİ BELEDİYE BAŞKAN LÜTFİ KİBİROĞLU:

Kumkapıyı Balat’a Çevirmek İstiyorlar

Tarihi bina yangınları bu oyun için mi?.. Yeni Başkan Nevzat Er; “Yanmış tarihi binaların yerine kilise yapılmasına izin vermem” dedi

Soner Yiğit/İSTANBUL

Eminönü eski Belediye Başkanı Kibiroğlu, tarihi Bina yangınlarının arkasındaki sinsi oyunu açıkladı. Patrikhane’nin Balat’daki misyonerlik merkezine benzer bir bölgeyi Kumkapı’da kurmak istediğini Vakit’e açıklayan Kibiroğlu, tarihi bina yangınlarının bu sinsi planın bir parçası olabileceğini belirtti.

Eminönü’nde yanan ve kundaklanan tarihi binaların Türkiye vatandaşlığı bulunan Rum ve Ermeniler tarafından satın alındığını söyleyen Lütfi Kibiroğlu, “Fener Balat projesinin bir benzeri de Kumkapı’da yapılmak isteniyor. Kumkapı’da ve etrafında Ermeni vatandaşlarımızın birçok gayri menkul satın aldıklarını biliyoruz. Tapu Kayıtları incelendiğinde Türk vatandaşı olmayan Amerikan ve Fıransızların bile yanan tarihi binaları satın aldığı görülecektir” dedi.

PATRİK İTİRAF ETMİŞ

Kaza geçiren Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’ı seçimden önce ziyaret ettiğini hatırlatan Başkan Lütfi Kibiroğlu, “Ziyaret sırasında patrik bana şunları anlattı; Biz Fener Balat’taki gibi Kumkapı’da bir yer alıp tamir ederek düzenlemek istiyoruz. Biz genişliyoruz” dedi.

Yıllar önce kurulan bir sistem sayesinde Eminönü İlçe Tapu Kadastro Müdürlüğü’nün yaptığı tüm işlemlerin Belediye kayıtlarına düştüğünü anlatan Kibiroğlu, verdiği bilgilerin perde arkasını şu cümlelerle dile getirdi: “Peki biz bunu nereden mi biliyoruz? Örneğin siz gidin tapudan bir gayri menkul alın, biz onu üç saniye sonra Eminönü Belediyesi’nde görürüz. Tapu dairesiyle kordineli çalışıyorduk.”

Tarihi yarım ada olarak adlandırılan Fatih ve Eminönü ilçelerindeki tarihi ahşap binalar birer birer yok oluyor. 2000 yılından bugüne kadar yaklaşık 85 tarihi bina yanarak kül oldu. Tarihi ve ahşap bina yangınları sadece Fatih ve Eminönü ilçeleriyle sınırlı değil; Beyoğlu’ndaki tarihi binalar da yangın ve kundaklamalardan kurtulamıyor. Binaların yakıldığı ve yerlerinin otopark olarak kullanıldığına yönelik iddialar ağırlık kazanıyor. Süleymaniye yokuşu üzerinde bulunan ve bundan 10 gün önce yanan bir tarihi evin yerinin otopark olarak düzenlenmesi bu iddiaları güçlendiriyor.


NEVZAT ER: İŞİMİZ KOLAY DEĞİL

Konuyla ilgili görüştüğümüz Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, işlerinin kolay olmadığını ancak, hem kamunun hem de vatandaşların mülkiyet hakkını korumak için önlemler almaya kararlı olduklarını söyledi. Eminönü’nde bugüne kadar 110 caminin yok edildiğini belirten Başkan Er, “Tarihi yapıların yerlerine kilise yapılmışsa bile onu da kaldırırım. Biz inanmış insanlarız, hiç kimseden bir korkumuz yok” dedi.


“KASITLI İHBARLAR ALIYORUZ”

Tarihi evlerin yakıldığına yönelik birçok ihbar aldıklarını belirten Başkan Nevzat Er, “Bu evlerin yakılıp yerlerine yeni binalar yapıldığı veya otopark olarak kullanıldığına dair duyumlar da alıyoruz. Biz bu ihbarları ve duyumları değerlendiriyoruz. Ancak yerel yönetimler yasası çıkarsa inşallah işimiz dahada kolaylaşacak. Anıtlar Kurulu’nun kararı ile SİT alanı olan hiçbir yere dokunulamıyor. Süleymaniye’nin hali ortada, Kadırga ve Nişanca’da da durum pek farklı değil. En son Kadırga’da iki-üç ev yandı ve beş-altı aile evsiz kaldı. Bu binalar ya kendiliğinden dikkatsizlik sonucu yanıyor ya da birileri tarafından yakılıyor” dedi. Ailelerin oturduğu binaların bile kasten yakıldığı yönünde görgü tanıkları olduğunu ifade eden Er, “Bunu yapabilen insan değildir. Bunlar insanlıktan çıkmışlar, zira ev alev aldığı sırada içeride oturan aile de bulunuyormuş. Bu çok vahim bir şey” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Yorumlar kapatıldı.