İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: İzinsiz kiliseye valilikten dava

Diyarbakır’da izinsiz yapılan kiliseye dava açıldı. 2001 yılında Ahmet Güvener tarafından ‘konut’ ruhsatı ile inşa edilen kilise (Diyarbakır Evangelical Church) ile ilgili olarak Diyarbakır Valiliği tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Dilekçede, Sur Belde Belediyesi’nin konut yapımı için izin verdiği; ancak Güvener’in kilise yaptırdığı belirtildi. Bunun üzerine, Güvener hakkında, “izinsiz olarak Protestan kilisesi açmak ve buraya gelen kişilere müzikli ayin vermek” suçundan dava açıldı. 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada, sanık Ahmet Güvener hakkında 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

Zaman’ın sorularını cevaplayan Ahmet Güvener, 2001 yılında kilise yapmayı kararlaştırdığını; ancak İmar Mevzuatı’na aykırı olduğu gerekçesiyle başvurusunu “konut” olarak gösterdiğini söyledi. Güvener, şöyle konuştu: “İlk projemiz için belediyeden konut izni aldık. Ancak Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, konutun kilise unsurları taşıdığı gerekçesiyle projemizi iptal etti. Bir süre kilise mühürlendi. Bunun üzerine ikinci bir proje hazırladık. Kilise unsurlarını kaldırdığımız ikinci projemiz, kurul tarafından onaylandı. Kilise yapmak için izin alamayınca, çareyi ‘konut yaptıracağım’ demekte buldum. Başka çarem yoktu. Biz o tarihten bu yana bu mekanı kilise olarak kullanıyoruz. 60’a yakın cemaat üyemiz burada ibadetini yapıyor.”

Kiliseye sık sık Avrupa’dan heyetlerin geldiğini, onlara gelişmeler hakkında bilgi verdiğini ifade eden Güvener, 2001 yılında kilise mühürlenince konunun da AB Komisyonu’nda gündeme geldiğini belirtti. Güvener, “Türkiye’yi zor durumda bırakmak amacında değilim. Hakkımda açılan davayı, Avrupa’dan çok sayıda kişi ve dernek temsilcisi izleyecek.” dedi.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ise konutun ibadethaneye dönüştürülmesi için 3 ay önce kendilerine başvuru yapıldığını kaydetti. Demirtaş, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile mahkemeden çıkacak sonuca göre hareket edeceklerini vurguladı. Bu arada, ABD Ankara Büyükelçiliği Ekonomik İşler Müsteşarı Scot Marciel’in, geçtiğimiz hafta Diyarbakır’ı ziyaret ederek konuyla ilgili bilgi aldığı öğrenildi.

Kilisede yabancılar da çalışıyor. Eşiyle birlikte Bolivya’dan gelerek Ege Üniversitesi’nde Türkçe eğitimi alan Daniel, ayinlerde ilahi okuyor. Romanya’da görev yapan Jery de 2 ayda bir eşiyle birlikte Diyarbakır’a gelerek kilisenin faaliyetlerine katılıyor.

27.04.2004

Mehmet Gökçe – Mithat Nebi

Diyarbakır

Yorumlar kapatıldı.