İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Nuh’un Gemisi’nin peşinde Ağrı’ya

27 Nisan 2004 — Ağrı Dağı’na tırmanacak ekibin liderliğini Türk dağcı Ahmet Ali Arslan yapacak. Ekip 15 Temmuz-15 Ağustos arasında gerçekleştirilecek sefer için Türkiye’den onay bekliyor. Ekip üyelerinden Daniel P. McGivern, keşif gezisi sırasında herhangi bir kazı yapmak veya herhangi bir tarihi eseri ülke dışına çıkarmak gibi bir niyetlerinin olmadığını ifade etti.

Nuh’un Gemisi’nin öyküsünün peşinde kaşifler, uzun zamandır Ağrı Dağı’nın zirvesinde Büyük Tufan’dan geriye kalan efsanevi geminin kalıntılarını arıyor. 1957 yılında bir Türk Hava Kuvvetleri pilotu Ağrı bölgesinde gemi şeklinde bir oluşumu fotoğraflamış, ancak bu görüntünün doğruluğu konusunda bir girişimde bulunulmamıştı. Sovyetlerin yabancı kaşiflerin ABD casusu olabileceği şikayeti üzerine, Ağrı Dağı çevresi, Soğuk Savaş yılları boyunca yabancılara kapatılmıştı. Bu yasak ancak 1982 yılında kaldırılmış, bu tarihten itibaren kaşifler bölgeye akın etmişlerdi. Ancak, şimdiye dek söz konusu gemiye ait herhangi bir kalıntıya rastlanamadı.

BİLİMSEL OLARAK TARTIŞMALI

Ağrı Dağı yakınlarındaki bir köyde büyüyen ve tırmanışa liderlik edecek Ahmet Ali Arslan, uydu fotoğraflarının tam olarak geminin bulunabileceği yeri tespit etmede yardımcı olabileceğini söyledi. Dini kitaplar, Büyük Tufan’dan sonra Hz. Nuh’un ailesinin ve her tür hayvandan bir çiftin bulunduğu bir geminin yüksek bir dağın üzerinde karaya oturduğunu aktarıyor. Jeologlar ise, Sümerler döneminde Mezopotamya’da büyük bir sel olduğuna dair deliller olmasına karşın, hiç bir selin bir geminin Ağrı Dağı gibi çok yüksek bir tepede karaya oturmasına olanak verecek düzeyde gerçekleşmediğini belirtiyorlar.

Geçen Temmuz ayında, deniz araştırmacısı Robert Ballard başkanlığında bir ekip Sinop’tan yola çıkarak Karadeniz’de Nuh’un Gemisi’ni aramışlardı.

Yorumlar kapatıldı.