İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Kazan kaldıran Yunan piskopos tayini yaptı

Nur BATUR/ATİNA

Fener Rum Patrikhanesi ile Yunan Ortodoks Kilisesi arasında aylardır süren ve eski Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu tarafından geçici bir süre yatıştırılan tartışma isyana dönüştü. Yunan Başpiskoposu Hristodulos, Fener Patriği Bartholomeos’un, ‘benim bölgem’ dediği kiliselerin başına dört piskopos seçti.

FENER Rum Patrikhanesi ile Yunan Ortodoks Kilisesi, aylardır süren çekişmelerin ardından, Kıbrıs’ta tarihi olayların yaşadığı şu günlerde bölünme noktasına geldi. Yunanistan Ortodoks Kiliseleri Başpiskoposu Hristodulos, Fener Patriği Bartholomeos’un, ‘benim bölgem’ dediği kiliselerin başına dört piskopos seçti. Böylece iki kilise kopma noktasına gelmiş oldu.

Yunanistan Ortodoks Kiliseleri Başpiskoposu Hristodulos ile Patrik Bartholomeos arasındaki ‘Piskopos seçimi’ kavgası, Hristodulos’un Kutsal Sinod’u toplamasıyla alevlendi. Toplantıda Fener Patriği, ‘Türk’ olmakla suçlandı. Kostas Karamanlis hükümeti de, Kostas Simitis hükümetinin aksine, Yunan Ortodoks Kilisesi’nin yanında yer aldı ve seçimi destekledi.

Patrikhane’yle Yunan kilisesi arasındaki kavga 76 yıldır sürüyor. Patrik, Yunanistan’ın İper, Makedonya, Trakya ve Kuzey Ege bölgelerindeki kiliselerin Fener Patrikhanesi’ne bağlı olduğunu savunuyor. Bunların arasında, Yunan Kilisesi yönetim kurulunda seçimi yapılan Selanik, Kozani, Eleftoropoli ve Mesogion Piskoposları da var.

İki Kilise arasındaki ‘piskopos atama’ krizi, dokuz ay önce, dönemin Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu tarafından engellenmişti. Ancak, Yunan Kilisesi’nin bu şaibeli ataması krizi yeniden alevlendirdi. Fener Patrikhanesi, bütün dünyadaki piskoposları cuma günü olağanüstü toplantıya çağırdı. Patrikhanenin Yunan Kilisesi ile ilişkileri dondurması bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.