İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: AHALKELEK’TEKİ YAS YÜRÜYÜŞÜ PROTESTO GÖSTERİSİNE DÖNÜŞEBİLİR

Ahalkelek Ermeni Mezarlığı bitişiğinde yer alan ve daha 22 Nisan günü yerine konmuş bulunan ve Soykırım kurbanlarını anısına dikilen Haçkar-anıt, aynı gün akşam saatlerinde, yerinden sökülerek Ermeni Apostolik Kilisesinin bahçesine bırakıldı. Bu işlemler Ahalkelek Emniyet güçleri tarafından Gürcistan Samtshe-Cavahk Bölgesi Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin yeni atadığı yetkili Nikoloz Nikolozişvili’nin talimatıyla oldu. Haçkar nakil sırasında zarar gördü.

“Ermeni Ulusal STÖ” Başkanı ve Haçkarın yerleştirilmesi komitesi başkanı Lyutvik Petrosyan, AZG’a telefonla verdiği bilgide, haçkar anıtın yerleştirilmesi esnasında Ahalkelek Kent yönetiminin hiçbir engel çıkartmadığını, yerleştirildikten birkaç saat sonra yerinden çıkarttıklarını bunun da Cavahk Ermeni çevrelerinde şaşkınlık ve kırgınlığa sebep olduğunu kaydetti.

Haçkar-anıtın yerleştirildiği gün Belediye başkanının yanına çağrıldıklarını ve yerleştirmenin yasa dışı olduğunun kendilerine söylendiğini kaydeden Petrosyan, ellerindeki eski Belediye başkanı tarafından verilmiş resmi belgeleri gösterdiklerini, herşeyin yasal olarak yapıldığını söyledi. “Kent Polis Md. belgeleri aldı ve “kaçtı”, bizi yasa dışı orada 4 saat tuttular ve sonra serbest bıraktılar. Bu esnada polisler haçkar-anıtı sökmüşler” ded’ Petrosyan/

9 Eylül 2003’te Gürcüce ve Rusça yazılı belgelerle Ahalkelek Belediye başkanı T. Patiaşvili, Ahalkelek Bölgesi “Ermeni Ulusal STÖ” başkanı Lutvik Petrosyan’ı kent yönetiminin Ermeni mezarlığı bitişiğine anıt konmasına izin verildiğini bildirmişti.

22 Nisan’da haçkarın yerinden sökülmesinden sonra, Ahalkelek’li bir grup Ermeni Samtshe-Cavahk Gürcistan Devlet başkanının yetkili temsilcisi Nikolozişvili (Son döneme kadar Erivan’daki Gürcistan elçisiydi) ile görüştüler. Burada Ermenilere 9 eylül 2003 kararının yasa dışı olduğu, belediye başkanının böyle yetkileri olmadığı ve haçkarın yerleştirileceği alnın kent değil çevre alan içine girdiği “açıklandı”.Nikolozişvili’nin yanındaki bir resmi yetkili, Ermenilerin sadece mezarlık, kilise ve okula sahip olmaktan başka birşeye hakları olmadığını söyledi.

Ahalkelek’li Ermeniler Haçkar-anıtın öngörülen yere konması gerektiğini, yoksa olayların gelişmesinden Gürcü yönetiminin sorumlu olacağını söylediler. L. Petrosyan, olayları “Hükümetin hukuk dışılığı” olarak nitelendirirken, Ahalkelek çevresindeki Ermeni köylerde belli ölçüde rahatsızlık hissedilmekte.

Her yıl 24 Nisan’da, Dünyanın diğer Ermeni yoğun kentlerinde olduğu gibi, Ahalkelek’te de yas yürüyüşü düzenlenmekte, bunun için Belediye başkanlığından özel yazıyla izin alınmaktadır. Bugün Ahalkelek’te Soykırım kurbanları tekrar anılacak, ancak bu anı yürüyüş Gürcü idaresinin kırıcı işlemlerine karşı protesto gösterisine dönüşebilir.

Tatul Hagopyan

Yorumlar kapatıldı.