İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Museviler, Tutku filmi için Kültür Bakanı Mumcu’yu uyarmış

Hz. İsa’nın Çilesi ‘Tutku’ filmi Türkiye’de gösterime girmeden önce Türkiye Musevi cemaatinin, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’ya filmle ilgili kaygıları içeren bir dosya ilettiği ortaya çıktı.

Türkiye Musevi cemaati, dünyada yılın gişe rekorunu kıran filmin toplumda şiddet, kin ve nefret tohumları ektiğini iddia etti. Bakan Erkan Mumcu, her filme uygulanan prosedürün ‘Tutku’ filmine de uygulandığını söyledi.

Gösterime girmeden önce, antisemitist (Yahudi düşmanı) olduğu gerekçesiyle dünya kamuoyunda günlerce tartışılan film, Türkiye Yahudi cemaatini harekete geçirdi. Türkiye Yahudi cemaati basın sözcüsü Silvyo Ovadya, Türkiye’de vizyona girmeden önce Mart ayında filmle ilgili bir mektup ve haber kupürleri içeren dosyayı Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’ya gönderdiklerini söyledi. Tutku filminin 120 dakika boyunca dini inanç istismarı yaptığını öne süren Ovadya, “Şiddet, korku, kin ve nefret görüntüleri teşhir ediliyor. Ayrıca tarihi gerçekler değiştirilerek hepimizin dini inançlarına karşı kışkırtıcı iftiralara yer verilmektedir.” dedi. Bakanlığa gönderilen dosyada filmin toplumda şiddet ve ayrımcılık tohumları ektiğine dikkat çekildiğini belirten Ovadya, “Ancak Türkiye bazı şeyleri aştı. Gösterimden sonra cemaatimize karşı bir olumsuzlukla karşılaşmadık. Güvenlik açısından böyle bir uyarı yapma ihtiyacını duymuştuk.” diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, ‘Tutku’ için her filme yapılan uygulamanın yapıldığına dikkat çekerek, “Sektörde çalışan insanların oluşturduğu bir kurulumuz var. Gösterim kurula bağlı. 16 yaşı sınırlaması getirdiler. Filmi seyrettim; ancak yorum yapmak istemiyorum.” dedi.

Sinema Denetleme Kurulu, şiddet sahneleri sebebiyle 16 yaşından küçüklerin filmi izlemesini yasaklamıştı. Türkiye’de bazı dağıtım şirketlerinin filmi protesto etmek için salonlarında gösterime almadıkları da iddia edildi.

Bu arada, Türkiye Yahudi cemaatinin yayın organı Şalom gazetesinin resmi internet sitesinde yapılan bir anket, Musevilerin çoğunluğunun filmi izlemeyi düşündüğünü ortaya koydu. İnternet sitesinin anketine katılanların yüzde 77’si, ‘Passion – Çile filmi vizyona girerse izlemeyi düşünüyor musunuz?’ sorusuna olumlu cevap verdi.

Gösterime girmeden önce antisemitist öğeler taşıdığı tartışılan Tutku filminde Hz. Meryem rolünü Romanyalı Yahudi olan tiyatro sanatçısı Maia Morgenstern oynuyor. Yiddiş tiyatrosunun ünlü oyuncusu Morgenstern, İsrail televizyonuna yaptığı bir söyleşide, filmin sanatsal yönünün ağır bastığını, antisemitist bir unsur içermediğini söyledi.

23.04.2004

Ercan Gün

İstanbul

Yorumlar kapatıldı.