İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Kanada Ermeni tasarısını kabul etti

Kanada Avam Kamarası’nın sözde Ermeni soykırımını tanıyan önergeyi kabul ettiği bildirildi.

Önerge, Avam Kamarası’ndaki (meclis) oylamada, Kanada Dışişleri Bakanı Bill Graham’ın Kanada’nın NATO müttefiki Türkiye’nin tepkisine yol açacağı gerekçesiyle yaptığı tüm itirazlara rağmen, 68’e karşı 153 oyla kabul edildi. Graham, oylamadan önce milletvekillerine gönderdiği mektupta, önergenin kabul edilmesinin doğurabileceği ”son derece olumsuz sonuçlardan” duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Mektupta, ”NATO’da müttefik olduğumuz Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olmamız gerektiğini bilmek zorundayız. Önemli bir NATO müttefiki olan Türkiye ile Afganistan da dahil olmak üzere pek çok konuda yakın işbirliği içinde çalışıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kanada Dışişleri Bakanı Graham, Avam Kamarası’nın önergeyi kabul etmesinden sonra yaptığı açıklamada da ”Kanada hükümetinin 10 Haziran1999 tarihinde konuya ilişkin belirttiği tutumunun değişmediğini ve kabul edilen önergelerin hükümeti bağlamadığını” bildirdi.

Kanada’nın Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada Graham’ın sözlerine yer verildi. Açıklamaya göre Graham, şunları kaydetti:

”Hükümetimiz, 1915 ile 1923 yılları arasında gerçekleşen olayların trajik olduğu konusunda Meclis üyeleri ile mutabıktır. Kanada, yüzbinlerce Ermeniye karşı yürütülen geniş çaplı sürgün ve katliam dahil olmak üzere meydana gelen şiddeti kınamış, Ermeni ve Türk toplumlarına, hassas olan bu bölgenin kalkınmasına ve istikrarına katkıda bulunmaları çağrısı yapmış ve geleceğe yönelik bu doğrultuda uzlaşmaya ve barışa teşvik etmeye devam etmiştir.”

Kanada hükümetinin bu konudaki nihai çözümün, Türk ve Ermeni hükümetleri ve konunun uzmanları tarafından sağlanacağına inanmakta olduğunu belirten Graham, hükümetlerinin senelerdir Türkiye ve Ermenistan ile dostça ilişkiler içinde bulunduğunu ve bu ilişkileri daha da güçlendirmeye kararlı olduğunu bildirdi.

Büyükelçilik açıklamasında Meclis’teki tartışma ve oylamaların Kanada’nın demokratik sürecindeki temel unsurlar olduğu da belirtilerek, ”Ancak kabul edilen önergeler Kanada hükümetini bağlamamaktadır” denildi.

Öte yandan, Türkiye’nin Kanada Büyükelçiliği Müsteşarı Fazlı Çorman, Reuters’a yaptığı açıklamada, Türkiye’den ihale almak arzusunda bulunan pek çok Kanada firmasının bulunduğuna işaret ederek,”Kanada ile ilişkilerimiz böyle bir kararın kabul edilmesinin ardından büyük bir yara almıştır” dedi.

Yorumlar kapatıldı.