İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Bartholomeos: Türkiye, Müslüman değerler ve laiklik arasında uyum sağlayan eşsiz bir örnek

Fener Rum Patriği Bartholomeos, İstanbul’daki iki terörist saldırının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İslam ile terörizmin aynı cümlede anılmasına dayanamadığı yönündeki sözlerinin, son dönemde Avrupa ve Türkiye’de İslam konusunda meydana gelen derin değişiklikleri yansıttığını belirtti.

Bu yıl Washington’da düzenlenen Abant Platformu toplantılarına bir mesaj gönderen Bartholomeos, Başbakan Erdoğan’ın, kutsal kitabı olan dinlerin, hayatı yok etmek değil, korumak istediği, İslam’da can alanlara yer olmadığı yönündeki sözlerini hatırlattı ve “Bu sözler, Türk İslam’ının kalbine, laik devletin ve demokrasi ilkelerinin doğasına işaret ediyor. Bu sözler, son dönemde Avrupa’da ve Türkiye’de İslam konusunda meydana gelen derin değişiklikleri yansıtıyor.” dedi. Bartholomeos mesajında, bugün AB’de 15 milyon Müslüman’ın 3 milyonunun Türk olduğunu, çağdaş Türkiye’nin önündeki en büyük zorluklardan birinin AB üyeliğini almak olduğunu kaydetti. Patrik, Türkiye’nin, Fransız Devrimi ve aydınlanma dönemi idealleriyle yakın temas içine gelebilen tek Müslüman toplum olduğunu belirtirken, “Türkiye, geleneksel Türk Müslüman değerleri ile laiklik arasında uyum sağlayan eşsiz bir örnek.” dedi.

Türk modelinin, İslam ve modern dünyanın birleştirilmesine duyulan ihtiyacı gösterdiğini belirten Bartholomeos, Atatürk’ün, Türkiye’yi ‘muasır medeniyetler’ seviyesine ulaştırma amacının çok etkileyici olduğunu kaydetti. Türkiye’de Hıristiyanlar, Müslümanlar ve Musevilerin hoşgörü ve diyalog atmosferinde bir arada yaşadığını belirten Bartholomeos, Fethullah Gülen’in 10 yıldan fazla zamandır kendisine inananları, İslam ve bütün diğer dinler arasında diyaloğun gerekliliği konusunda eğittiğini ifade etti. Patrik Bartholomeos, Türk tipi İslam modelinin, ‘Cihad’ ve ‘Haçlı Seferi’ gibi kavramlardan tamamen uzak olduğunu kaydederek, Türk modelinin Avrupa Birliği’ne entegrasyonunun, Batı ve İslam dünyası arasındaki işbirliği için güçlü sembolik bir örnek teşkil edeceğini belirtti.

21.04.2004

aa

Washington

Yorumlar kapatıldı.