İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: TÜRK-ERMENİ UZLAŞMA KOMİSYONU RESMEN LAĞVEDİLDİ

Los Angelos Asbarez gazetesi Özgürlük Radyosu’na dayandırarak verdiği haberde, Türk-Ermeni Uzlaşma Komisyonu’nun (TEUK), başlıca amaçlarına ulaştığı için, Çarşamba günü lağvedildiğini duyurdu. TEUK’un bu kararı Moskova’da yapılan 3 günlük toplantı sonrasında açıklandı.

TEUK bilindiği gibi Londra, New York, Moskova, Istanbul ve diğer kentlerde gizli görüşmeler yapmış, bundan ötürü Diaspora’nın, ermeni tarihçilerin, haber araçlarının ve kimi partilerin eleştirilerine hedef olmuştu. Moskova buluşmasına Türk ve Ermeni tarafından 4’er kişi katıldılar. Ermeni tarafını Ermenistan eski Dışişleri Bakanı Aleksandr Arzumanyan, Eski Dışişleri Bakanlığı Danışmanı Davit Hovannisyan, Antranik Mihranyan (gözlemci) ve Harvard Üniversitesi Çatışmalar Merkezi çalışanı Artur Mardirosyan (gözlemci) katıldılar.

TEUK’un açıklamasında başlangıçta 1 yıl çalışamsının öngörüldüğü ancak olayların gidişatının amaçlara ulaşmak için daha uzun süre gerektirdiğini ifade ederken Kurulun 2001 yılı Temmuzunda ABD Dışişleri Bakanlığı desteğiyle şerkil bulduğu, TEUK’un çalışmalarını tamamladığı ve Ermenistan ve Türkiye Hükümetlerine bir dizi tavsiyelerde bulunduğu, bunların içeriğinin açıklanmasının her iki taraf Hükümetlerine bağlı olduğu söylendi.

Moskovalı siyaset bilimci Antranik Mihranyan, TEUK’un aktif katılımcılarından biri olup, Ocak’ta Londra’da yapılan buluşma sonrasında TEUK’dan ayrılmıştı. Mihranyan “TEUK’un Türk ve Ermenistan Hükümetleriyle yakın bağları bulunan STÖ temsilcileri arasında ortak bir zemin hazırlayarak konunun taraf Hükümetler düzeyinde incelenmesini olanak sağladığını” ifade etti. Mihranyan, TEUK buluşmaları esnasında, soykırım, tazminat vs. Meseleler yanısıra her iki toplum arasında kültür, bilim ve diğer alanlarda güven ortamının oluşması anlamında TEUK’un çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Mihranyan’a göre, Ermeni tarafı için en önemli kazanım, ilk defa Ermeniler ve Türklerin bir 3. tarafa New York Deçiş Dönemi Hakları Merkezi’ne başvurmaları ve Merkez’in yapılan araştırmalar sonunda, XX. yy başında Türkiye sathında yapılanı Soykırım olarak değerlendirilmesidir dedi.

TEUK kilitlenmiş Türk-Ermeni sınırının açılmasına olan desteğini ifade etti. Mihranyan, Türk-Ermeni sınırının bu yıl açılmasının muhtemel olduğunu, Ermeni-Türk ilişkilerinin Ermeni-Azeri ilişkilerinden yani Karabağ meselesinin Ermeni-Türk ilişkilerinden ayrılmasının olası olduğunu da kaydetti.

TEUK, 2004 yılı Sonbaharında “Türk-Ermeni yakınlaşması ve uzlaşması” Konferansı yapılmasına dair açılamada bulundu. Mihranyan bu forumun muhtemelen Harvard Çatışmaların çözümlenmesi Merkezi’nde olacağını, Konferans’ta meselelerin daha geniş formatta inceleneceğini, burada Ermeni-Türk İlişkileri, Kafkaslarda Durum, Büyük devletlerin yaklaşımı ve bölgedeki menfaatleri tartışılacak. Mihranyan bu konferansın sadece TEUK’un bir etkinliği olmayacağını da hatırlattı.

Tatul Hagopyan

Yorumlar kapatıldı.