İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Diyanet´ten Hz. İsa hutbesi

Tutku: İsa’nın Çilesi filmiyle gündeme gelen Hz. İsa’nın ölümü cuma hutbesinin konusu oldu. Kuran’daki ayetlere dayanarak camilerde okunan hutbede, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmediği belirtildi ve “Onu öldürmediler, onlara öyle gibi gösterildi” denildi.

***

Camilerde Hz. İsa ile ilgili cuma hutbesi okundu

Hutbeden: Onu öldürmediler, asmadılar, onlara öyle gibi gösterildi.

Camilerde, dün Hz. İsa ile ilgili cuma hutbesi okundu. Mel Gibson’un başrolünü oynadığı “The Passion- Tutku: İsa’nın Çilesi” filmiyle gündeme gelen Hz. İsa’nın ölümü cuma hutbesinin de konusu oldu. Hutbede, Hz. İsa’yla ilgili Kuran-ı Kerim’deki ayetlerden alıntılar yapılarak, “Onu öldürmediler, çarmıha germediler ve asmadılar. Fakat onlara öyle gibi gösterildi” denildi. Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, hutbenin, filmle ilgisi bulunmadığını bildirdi. Hz. İsa’nın doğumu ve son günlerinin anlatıldığı hutbe özetle şöyle: Cenab-ı Allah tarafından insanlara rehberlik yapmak üzere pek çok peygamber gönderilmiştir. Allah tarafından gönderilen peygamberlerden biri de Hz. İsa’dır. Hz. İsa Kudüs’e yakın bir beldede Hz. Meryem’den babasız olarak doğdu. Bu doğum, Cenab-ı Allah’ın bir mucizesidir. Nitekim Yüce Mevla şöyle buyurur: (Meryem), “Onlarla kendi arasında bir perde germişti. Biz, ona Cebrail’i göndermiştik de ona tam bir insan şeklinde görünmüştü.

HZ. İSA’NIN DOĞUMU

Meryem, “Senden, Rahman’a sığınırım. Eğer Allah’tan çekinen biri isen (bana kötülük etme)” dedi. Cebrail, “Ben ancak Rabbimin elçisiyim. Sana tertemiz bir çocuk bağışlamak için gönderildim” dedi. Meryem, “Bana hiçbir insan dokunmadığı ve iffetsiz bir kadın olmadığım halde, benim nasıl çocuğum olabilir? dedi. Cebrail, “Evet, öyle. Rabbin diyor ki: O benim için çok kolaydır. Onu insanlara bir mucize, katımızdan bir rahmet kılmak için böyle takdir ettik. Bu zaten (ezelde) hükme bağlanmış bir iştir” dedi. Böylece Meryem çocuğa gebe kaldı ve onunla uzak bir yere çekildi.” (Meryem), “Ey Rabbim! Bana bir beşer dokunmamışken benim nasıl çocuğum olur?” dedi. Allah, “Öyle ama, Allah dilediğini yaratır. O bir şeyin olmasını dilediğinde ona sadece “ol” der, o da hemen oluverir” dedi.

“SADECE ÖYLE SANIYORLAR”

Kuran-ı Kerim’de: “Şüphesiz Allah katında (yaratılışları bakımından) İsa’nın durumu, Adem’in durumu gibidir: Onu topraktan yarattı. Sonra ona “ol” dedi. O da hemen oluverdi” buyurularak Hz. İsa’nın babasız yaratılması, Hz. Adem’in babasız yaratılmasına benzetilerek Allah’a göre bunun kolay bir iş olduğu açıklanmıştır.” Değerli Müslümanlar! Hutbemi, Hz. İsa’nın ömrünün son günlerini anlatan şu ayetlerle bitirmek istiyorum: Hani Allah şöyle buyurmuştu: “Ey İsa! Şüphesiz, senin hayatına ben son vereceğim. Seni kendime yükselteceğim. Seni inkar edenlerden kurtararak temizleyeceğim ve sana uyanları kıyamete kadar küfre sapanların üstünde tutacağım. Sonra dönüşünüz yalnızca banadır. Ayrılığa düştüğünüz şeyler hakkında aranızda ben hükmedeceğim.” “Biz Allah’ın peygamberi Meryemoğlu İsa Mesih’i öldürdük” demelerinden dolayı kalplerini mühürledik. Oysa onu öldürmediler, çarmıha germediler, asmadılar. Fakat onlara öyle gibi gösterildi. Onun hakkında anlaşmazlığa düşenler, bu konuda kesin bir şüphe içindedirler. O hususta hiçbir bilgileri yoktur. Sadece zanna uyuyorlar. Onu kesin olarak öldürmediler. Mel Gibson’un yönettiği ve Türkiye’deki sinemalarda da gösterimi süren İsa’nın Çilesi filmi, tüm dünyada bazı tartışmalara yol açmıştı.

Yorumlar kapatıldı.