İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sansursuz: Aliyev: `Rusya´nın Ermenistan´daki Askeri Varlığı Bölge İçin Tehlike´

Ankara – Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya’nın Ermenistan’daki askeri varlığının bölge için tehlike arz ettiğini söyledi.

Aliyev, şunları kaydetti:

“Hiçbir tarafı tutmuyor (Rusya). Buna bir ilerleyiş gibi bakılabilir. Ama bu yeterli değildir. Çünkü Ermenistan işgalcidir. Durum böyleyken iki ülkeye eşit şekilde bakmak doğru olmaz. Ancak eskiden Rusya tümüyle Ermenistan’dan yana tavır koyuyordu. Bu noktaya gelişi müspete doğru bir adım sayılabilir. Ancak bu yeterli değildir. Ermenistan’ın işgalci olduğu açıkça belirtilmelidir. BM’nin 4 kararı olmasına rağmen Ermenistan işgal ettiği yerlerden çekilmesi yönündeki kararlara uymuyor. AGİT gibi, diğer hiçbir uluslararası örgütü dinlemiyor.

Ermenistan’daki Rus askeri gücü hala devam ediyor. Hatta Gürcistan’daki bir birliğin kaydırılması ile daha da arttı. Bölgede hiçbir yabancı askeri güç bulunmamalı. Bizim topraklarımızda ne Rusya’nın ne de başka bir ülkenin askeri var ve olmayacaktır. Çünkü biz bağımsız bir devletiz. Gürcistan Rus askerinin çıkarılması görüşünde ama Ermenistan daha fazla artırılması yoluna gidiyor. Bu tehlikedir. Kimin aleyhinedir bu askerler? Sovyetler döneminde NATO ülkesi Türkiye’ye karşıydı. Ama şu anda sorun yok. Kime karşıdır bu askerler? Böyle bir tehlike yok ki orada askeri güç olsun. Rus askeri bölgeden çıkmalıdır. Bir rahatlık verilmesi, bölgenin rahat bırakılması gerekir. Neden dünyanın küçük bir bölgesi olan bu yörede tarihte kanlı olaylar yaşandı? Bugün de devam ediyor. Karabağ, Abhazya, Osetya, Çeçenistan. Bunlar bizim derdimizdir. Bizi rahat bıraksınlar.

Eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in Rusya’nın Ermenistan’a yerleştirdiği S-300 füzelerinin Türkiye’ye karşı olduğu yolundaki görüşü doğrudur. Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye’nin yanı sıra Gürcistan’a karşı da bir tutum takınmış durumda. İran bu konuda Azerbaycan’ın yanında yer alıyor. Bununla beraber karışmama politikası izliyor.

Özbekistan ve Kazakistan’ın ilk defa Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi konusunda açık tavır alması kbeni mutlu etti. Kazakistan da Özbekistan da bölgede etkili devletlerdir. Onlardan gelen anlamlı beyanat çok olumludur. Bu süreç başlamıştır.’

Yorumlar kapatıldı.