İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Karabağ’da ‘kademeli çözüm’e tam destek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, göreve gelişinin ardından Türkiye’ye ilk ziyaretini gerçekleştirirken, Ankara, Azerbaycan’ın “Yukarı Karabağ sorununun çözümü için kademeli yaklaşım formülüne” destek verdi.

Formüle göre Ermenistan halen işgali altında bulunan 7 bölgeden 5’inden çekilirse, Azerbaycan da Ermenistan ile arasındaki demiryolu ağını kullanıma açacak. Türkiye ise Ermenistan’la arasında bulunan harita sorununu kademeli olarak çözmesi mukabili sınır kapısı konusunda esneklik sağlayacak. Ankara, Azeri ve Ermeni dışişleri bakanlarını bir masa etrafında toplamayı da teklif ediyor.

Cumhurbaşkanı Sezer tarafından Çankaya Köşkü’nde devlet töreniyle karşılanan Aliyev, “Türkiye benim için aziz bir ülkedir. Hepimizin vatanıdır.” dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, “Türkiye daima zor dönemlerimizde bize destek olmuştur. En zor zamanlarda biz bu desteği hissettik.” dedi. “Bizim gücümüz birliğimizdedir” diye konuşan Aliyev, “Babamın siyaseti buydu. Bu siyasete sağdığız.” ifadesini kullandı. Sezer de “Dostluk ve kardeşlik ilişkimiz, halklarımız arasındaki köklü bağlar ve dayanışmadan aldığı güçle her geçen gün daha da pekiştirilmektedir.” diye konuştu.

Bakü-Tiflis-Ceyhan hattı ile Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı görüşmelerin en önemli konuları arasında yer aldı. Taraflar arasında sivil havacılık işbirliğini geliştirme, kültürel işbirliği, Sınai mülkiyetin korunması, gümrük işbirliği ve ortak siyasi bildiri imzalandı.

14.04.2004

Salih Boztaş – Enes Cansever

Ankara

Yorumlar kapatıldı.