İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

özgürpolitika: Koçeryan pes etmiyor

ŞİLAN ARAS/MHA/ERİVAN

Ermenistan’da iki haftadır süren gösterilerde binlerce muhalif Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ın istifa etmesini istiyor. Koçeryan ise istifa etmeyeceğini belirterek, halka vaatlerde bulundu.

Koçeryan yaptığı açıklamada, Stephan Demirciyan’ın Ermenistan’ı kaosa sürüklemek istediğine dikkat çekerek, muhalefetin gösterilerine son vermesini istedi. Koçeryan ayrıca mesajında, bundan böyle halka bedava sağlık hizmetlerinden yararlanacağı sözünü verdi.

Dün Erivan’da yapılan gösterilere yaklaşık 7 bin kişi katıldı. Bu sayı son iki haftada ulaşılan en yüksek sayı. Göstericiler “Robert Koçeryan Teröristtir, Koçeryan’a kırmızı kart, Yaşasın Demirciyan” gibi sloganlar attılar. Demirciyan’ın başını çektiği Ermeni muhalefeti Koçaryan’ı, yüksek işsizlik oranlarını düşürmek için hiçbir şey yapmamakla, yurtdışına kitlesel göçün önüne geçememekle ve Türkiye’nin ekonomik ambargosunun kaldırılmasını sağlayamamakla suçluyor.

Daha önce sadece gündüzleri gerçekleşen mitingler artık geceleri de yapılıyor. Son 3 gündür Erivan’daki Opera Binası önünde geceleri de oturma eylemleri yapıldı. Başkent Erivan başta olmak üzere ülkenin diğer kentlerinde yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumda. Muhalefet ayrıca gözaltına alınanlara işkence yapıldığını iddia ederek, taraftarlarının serbest bırakılmasını istiyor.

Rusya endişeli

Gürcistan’dan sonra Ermenistan’ın hareketlenmesi Rusya tarafından da endişe ile izleniyor. Moskova yönetimi Ermenistan’ı kaybetmek istemiyor ve bu gösterilerin arkasında Amerika’nın olduğu görüşünde. Ermenistan’da olası bir yönetim değişikliği Kafkaslarda Rusya’nın etkisinin tümüyle silinmesi anlamına geliyor.

Gürcistan’daki yönetimden değişikliği ardından Rusya, askeri cephanesi ile teknik donanımını ağırlıklı olarak Ermenistan’a kaydırmıştı. Rusya’nın Gürcistan ve Ermenistan üzeri oluşturduğu askeri ve savunma hattını yitirmesi durumunda Ermenistan’daki askeri güçlerini devreye sokacağı ve bunun da Kafkas savaşı anlamına geleceği ileri sürülen görüşler arasında yer alıyor.

Ermenistan’da siyasi kriz aslında geçen yıl yapılan devlet başkanlığı seçimleri ardından başladı. Muhalefet bu seçimlere hile karıştırdığını iddia etmiş ve seçimlerin hemen ardından binlerce kişi sokaklara dökülerek Koçeryan’ı protesto etmişti.

Ermenistan’daki seçimleri izleyen yaklaşık 6 bin gözlemci de seçimin uluslararası standartlara uygun olmadığını kabul etmişti.

Ermenistan ve Kafkaslar yeni bir dönemecin eşiğinde bulunuyor. Gürcistan’daki gibi yönetim değişikliği de dahil Ermenistan’ı büyük bir istikrarsızlık ve kaos bekliyor.

Yorumlar kapatıldı.