İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Erivan’da ‘Kadife Devrim’ denemesi

Nerdun HACIOĞLU

Devlet Başkanı Koçaryan’ın geçen yılki seçimlerde hileyle yeniden iş başına geldiğini öne süren muhalefet, Gürcistan modeli bir ayaklanma başlattı. Ancak Koçaryan, 20 bin kişilik gösteriyi sert bir şekilde dağıttı, muhalefet partilerini komando birlikleriyle bastı.

ERMENİSTAN’da muhalefet, iktidardaki Devlet Başkanı Robert Koçaryan’a karşı Gürcistan modeli ‘Kadife devrim’ denemesi başlattı. Koçaryan’ın 2003 seçimlerinde hile ile ikinci dönem devlet başkanı olduğunu iddia eden muhalefet partileri önceki gece 20 bin kişilik bir kalabalığı toplayarak, başkanlık sarayıyla parlamento arasındaki Bagramyan Caddesi’nde dev bir gösteri düzenledi. Koçaryan istifa etmeden veya Ermenistan’da güvenoyu niteliğinde referandum yapılmadan protesto gösterilerine son verilmeyeceğini ilan eden muhalefet akşam saatlerinde geniş caddede oturarak protesto eylemini sürdürdü.

ÇATIŞMA

Dün sabah ise göstericilerle polis arasında çatışma çıktı. Koçaryan’ın çatışma çıkar uyarısından sonra Başkanlık Sarayı ile Parlamento binası önüne dikenli tel örgüyle beton bloklar getirildi. Sokak aralarında yalnız polis değil, askeri birlikler de göze çarparken meydana itfaiye araçları da yerleştirildi. Güç gösterisi niteliği taşıyan tüm bu önlemlere rağmen kalabalık halk kitlesi Bagramyan caddesinde gösteriye devam ediyordu. Ancak polisin sert müdahalesi sonucu gösteri dağıtıldı.

DÖVE DÖVE

Robert Koçaryan iktidarının Ermenistan’da değişim isteyen muhalefet gösterisini dağıtmakla yetinmediği de kısa bir süre sonra anlaşıldı. Rosbalt Ajansı muhalefet partileri merkezlerine karşı baskınların başladığını duyurdu. Kamuflaj elbiseli özel komandolar önce ‘Ermenistan Halk Partisi’ merkezini bastı. Parti merkezine ‘Adalet’ siyasi bloğundan Feliks Haçatryan da sığınmıştı. Komandolar, Feliks Haçatryan, eşi Ruzana Haçatryan ve üç parti üyesini döverek bilinmeye bir yere götürdüler.

KUŞATTILAR

Erivan’da geride kalan muhalefet parti merkezleri ise polis tarafından kuşatmaya alındı. Kapıda polisin durduğu binalara giriş ve çıkışlara izin verilmiyor. Ermenistan’da geçtiğimiz pazar muhalefet liderlerinden ‘Ulusal Birlik’ partisinden Aramazda Zakaryan tutuklanmıştı. Suç duyurusunda ‘Güç kullanarak iktidarı devirme teşebbüsü’ gösterilmişti. 4 Nisan tarihinde ise Suren Surenyants gözaltına alınmıştı.

Burası Tiflis değil

Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan önceki gün kabinesini toplayarak durum değerlendirmesi yaptı. Ardından Ermeni halkına hitaben televizyondan konuşma yapan Koçaryan, ‘Ermenistan, Gürcistan değil. Bizim ülkemizde öyle sokak kavgası şeklinde yasal yönetimi devirmek kolay iş değil. Muhalefet yasadışı eylemlerine son vermemesi durumunda gerekli önlemler alınacak ve sorumlusu kendileri olacak’ dedi.

Halkı dağıtın emri

Dün sabaha karşı göstericilerin yorgun düştüğü saati kollayan Koçaryan yönetimi halkı dağıtın emri verdi. Resmi ve sivil polisler kalabalığın arasına girerek göstericileri coplamaya başladı. Müdahalenin ciddi can kaybına yol açabileceği dikkate alınarak, 10 dakika sonra ses bombaları patlatıldı. Caddede patlamalar arasında itfaiye araçları da halkın üzerine tazyikli su sıkmaya başladı ve kalabalık dağıldı.

Yorumlar kapatıldı.