İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Camilerde ‘Hz.İsa’ hutbesi okunacak

İbrahim OKUMAMIŞ /ANTALYA, (DHA)

Dünyanın bir çok ülkesinde gösterime girdiği anda tartışmalara yol açan Mel Gibson’un yönettiği Hazreti İsa’nın ölmeden önce çektiği çileyi konu alan ‘Tutku’ filmi ile ilgili tartışmalara, Diyanet İşleri Başkanlığı da katıldı.

Diyanet, İslam dinine göre konunun anlatılması için, 16 Nisan Cuma günü camilerde ‘Kur’an-ı Kerim’de Hz. İsa’ başlıklı hutbe okutacak. Hutbede, İsa’nın çarmıha gerilerek öldürülmediği, ancak öyle gösterildiğine dikkat çekiliyor.

Türkiye’de geçtiğimiz cumartesi gösterime giren ve İsa Peygamber’in ölmeden önce çektiği çilenin konu edildiği ‘Tutku’ filminin ismine, hutbede değinilmiyor. Hutbede, Mel Gibson’un filmine ayetlerle cevaplar verilmesi dikkat çekiyor.

AYET VE HADİSLERLE ANLATILIYOR

Hutbede İsa’nın doğuşundan ölümüne kadar geçirdiği süreler ayet ve hadislerle tek tek anlatılıyor.

Hz. Meryem’in, Hz. İsa’ya babasız hamile kalışının anlatıldığı hutbede; ‘Şüphesiz Allah katında ‘yaradılışları bakımından’ İsa’nın durumu, Adem’in durumu gibidir’ ayetine yer veriliyor. Hutbede, Hz. İsa’nın çarmıha gerilerek öldürülmediği de vurgulanıyor ve Kur’an’a göre olay şöyle anlatılıyor:

‘…Oysa onu öldürmediler ve asmadılar. Fakat onlara öyle gibi gösterildi. Onun hakkında anlaşmazlığa düşenler, bu konuda kesin bir şüphe içindedirler. O hususta hiçbir bilgileri yoktur. Sadece zanna uyuyorlar. Onu kesin olarak öldürmediler. Fakat Allah onu kendisine yükseltmiştir. Allah üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir.’

Yorumlar kapatıldı.