İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

bbc: Ermenistan `kadife devrime´ mi gidiyor?

Chloe Arnold

Erivan, Ermenistan

Gürcistan’dan aylar sonra komşusu Ermenistan da kadife devrime mi gidiyor?

Erivan’da yönetim değişikliği getirmeye aday bir halk hareketliliği var.


Muhalefet protestoların Devlet Başkanı Koçaryan devrilene kadar süreceğini söylüyor

Binlerce muhalif gösterici dün Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ın istifa etmesi talebiyle başkanlık sarayına yürürken, polis göstericileri binaya yaklaştırmamak için sarayın bir kaç yüz metre çevresini dikenli teller ve barikatlarla çevirdi.

Ermeni göstericiler aslında dünkü yürüyüşle, Devlet Başkanı Koçaryan’a karşı protestolarının ikinci haftasına girmiş oldular. Muhalefet, bu eski Sovyet cumhuriyetindeki yüksek işsizlik ve yoksulluğun sorumlusunun Koçaryan olduğu görüşünde.

Dün başkent Erivan’ın ana caddelerinden Bagramyan boyunca yürüyen göstericiler, Başkanlık sarayına ulaşmaya kararlıydı. Ama polis tarafından engellendiler.

Ermenistan’da siyasi kriz aslında geçen yıl yapılan devlet başkanlığı seçimleri ardından başladı. Muhalefet bu seçimlere hile karıştırdığını iddia etmiş, Batılı gözlemciler de seçimin uluslararası standartlara pek uygun olmadığını kabul etmişti.

Şimdi Ermenistan muhalefetinin umudu komşu Gürcistan’da yönetim değişikliğine yol açanın benzeri bir kadife devrim yapabilmek.

Geçen Kasım ayında binlerce Gürcü devlet başkanı Eduard Şevardnadze’nin sarayına yürüyerek, tartışmalı seçimler ardından kendisini istifaya zorlamışlardı. Ermenistan muhalefeti de Koçaryan istifa edinceye kadar gösterilere devam edeceğini açıkladı.

Yorumlar kapatıldı.