İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Katolikler’den 800 yıllık İstanbul yağmasına özür

Katolikler’in, 800 yıl önce Haçlılar’ın İstanbul’u yağmalaması nedeniyle Papa John Paul’ün önderliğinde başlattığı özür kampanyasına, Lyon Başpiskoposu Kardinal Philippe Barbarin de katıldı.

Papa’nın üç yıl önce Atina’ya giderek başlattığı kampanyayı Barbarin, İstanbul’a gelerek sürdürüyor. Lyon Başpiskoposu, İstanbul Fener Patriği Bartholomeos’a mektup gönderip, 13 Nisan 1204’te başlayıp günlerce süren yağmanın yıldönümü nedeniyle bugün, Patrikhane’de düzenlenecek ayine katılıp birlikte dua etmek istediğini yazdı. Bartholomeos bu talebi kabul etti. Barbarin, mektubunda 800 yıl önce Haçlılar’ın yaptığı yağmanın, ‘birliğini arayan tüm Hıristiyanların derin üzüntü nedeni olduğunu’ belirtip, utancını dile getirmek istediğini yazdı.

KENT HARABEYE DÖNDÜ

Katolik ve Ortodoks Kiliseleri arasında başgösteren kriz 1054 yılında kilisenin ikiye ayrılmasına neden oldu. İki taraf arasındaki sürtüşme, Haçlı seferleriyle kanlı bir hesaplaşmaya dönüştü. 1204 tarihinde kenti istila eden Haçlı ordusu, Bizans’ı günlerce yağmaladı. Büyük yıkım ve katliam geçiren kent yoksullaşırken, nüfusunun yüzde 90’ını kaybetti. Ortodoks dünyası o tarihten sonra, kendilerini din değiştirmeye zorlamakla suçladığı Papa ve Vatikan’ı, can düşmanı olarak görmeye başladı.

Yorumlar kapatıldı.