İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: KARABAĞ TÜRK TOPRAĞIDIR, ERMENİLER KARABAĞ’DA ÖLÜR

Dün “”Türk Türke destek oluyor” ve “Sınırın açılmasına hayır” sloganlarıyla Kars ve Iğdır kentlerinde protesto gösterileri düzenleyip, daha sonra Ankara’yı ziyaret eden 18 Azeri gazetci bakü’ye geri döndüler.

Azeri gazeteciler, Ankara Azerbaycan Kültür Merkezi’nde MHP ve Boz Kurtlarla bir gösteri de tertip ettiler. Bu gösteride “Eho” gazetesinin bildirdiğine göre “Karabağ Türk toprağıdır”, “Ermeniler Karabağ’da ölür” sloganları atıldı. Gazeteciler milletvekili Yüksel Artantaş, eski Cumhurbaşkanı Sülayman Demirel ve CHP lideri Deniz Baykal tarafından da kabul edildiler.

Azerbaycanlı tanınmış siyasi analist Zarduşt Alizade Zerkalo gazetesine verdiği röportajda konaya daha realist yaklaşıp, Türkiye’nin dış siyasetini başka bir ülkenin çıkarından (Azerbaycan) hareketle inşa etmiyeceğini söylemekte. Türkiye’nin AB üyeliği Ermenistan sınırının açılması konusunun masada olduğunu, Kıbrıs gibi bir konuda taviz verdiğine göre, Türk-Ermeni sınırı meselesini de çözümlenebileceğini söyledi. Sınırın açılmasının Karabağ sorununda Azerbaycan’ın tavizi anlamına gelmediğini, verimli bir siyasetle bu sorunun aşılabileceğini kaydeden Alizade, bunun için ordunun güçlü olması gerektiğini, ancak ne yazık ki, ordunun yolsuzluk batağı içinde olduğunu ve modern silahlara sahip olmadığını da belirtti.

Türk basını Azerbaycanlı gazetecilerin etkinliklerine yeterli ilgiyi göstermezken, Türkiye için Ankara-Erivan ilişkilerinden daha çok, Türkiye-AB ilişkilerinin önemli olduğu açık ve bu durum, Azerbaycan devlet başkanı İlham Aliyev tarafından yeterli ölçüde anlaşılabilmiş değil.

Ocak sonunda resmi bir ziyaretle Washington’da bulunan başbakan Recep T. Erdoğan, Hükümetinin “Türkiyenin dostluk girişimlerinin karşılık bulması şartıyla” Türk-Ermeni sınırını açmaya karar verebileceğini söylemiş, Ermenistan’a komşu doğu illeri halkının sınırın açılmasını istediğini vurgulamıştı.

Tatul Hagopyan

Yorumlar kapatıldı.