İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Fransa’dan salvoya devam

Muammer ELVEREN /PARİS

Fransa Dışişleri Bakanı Barnier’in Türkiye’nin kısa vadede AB üyeliğine karşı olduklarını açıklaması Paris’teki Türkiye tartışmasını alevlendirdi.

Barnier dün, ‘Fransa’nın Türkiye’yle ilgili tavrı değişmemiştir, Ankara ile diyaloğu kesmek söz konusu değildir’ derken, iktidardaki UMP’nin Genel Sekreteri Baroin, ‘Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğumuzu açıkça söylüyoruz’ dedi.

öNCEKİ gün Fransa Ulusal Meclisi’nde ‘Türkiye’nin orta veya kısa vadede AB’ye üye olması söz konusu değildir. Şimdilik Türkiye her ne kadar hazırlanıyorsa da koşullara uymuyor’ diyen yeni Dışişleri Bakanı Michel Barnier dün açıklamalarına yeni bir boyut getirdi. Barnier, ‘Fransız hükümetinin Türkiye ile ilgili politikası değişmemiştir. Hiçbir hükümet, hiçbir bakan, Fransa’ya AB-Türkiye arasındaki bu diyalogu kesmesini teklif etmemiştir’ şeklinde konuştu.

Genel Sekreter François Baroin, Euro-1 radyosunun sorularını yanıtlarken, ‘Belki Bulgaristan ve Romanya’yı da kapsayan sınırlı genişlemeye partisinin evet dediğini’ belirterek, ‘Bundan sonrasına bakmamız, yeniden değerlendirmemiz gerekir. Zaten Avrupa ile işbirliği içinde olan Türkiye beklemeli’ dedi.

Öte yandan Fransa Sosyalist Partisi’nin önde gelen milletvekillerinden Segolene Royal, Türkiye’nin AB üyeliğine destek verilmesi gerektiğini söyledi.

YUNANLILARI ALDIK TÜRKLERİ DE ALALIM

Royal, ’Yunanistan’a evet dedik, Türkiye’ye neden hayır diyelim’ dedi. ‘Türklerin ve Yunanlıların birbirlerine çok benzediğini’ belirten Royal, ‘AB’ye Yunanlıları alıp neden Türkleri almıyoruz’ diye sordu. Sosyalist Parti’nin dışişlerinden sorumlu sözcüsü Pierre Moscovici, önceki gün yaptığı açıklamada, Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesi halinde, AB’nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini başlatabileceği görüşünü savunmuştu.

Yorumlar kapatıldı.