İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: `ARTIK DÜNYA DEĞİŞTİ, BİZ BUNA UYMAYA MECBURUZ´

AGBU başk. Berc Setrakyan’ın Ermenistan’ı ziyuareti son buldu. Dün yaptığı basın toplantısında Setrakyan, Ermenistan’daki gözle görülür değişikliklerden ötürü memnuniyetini ifade etti. Daha sonra bizi ve Diaspora’nın hayatını değiştiren önemli etkenlerden bahsetti. Bunlar 1988 Depremi, bağımsızlık, Karabağ Kurtuluş Savaşıve diğer yandan Lübnan, İran ve Orta Doğuda yaşanan gelişmeler. Son 10 yılda yurt dışında bir Ermenistan diasporası oluştu.

1970’li yıllara kadar Melkonyan’ın eğitimde önemli rol oynayıp, önemli liderler ve insanlar yetiştirdiğini kaydeden Setrakhyan, bugün şartların değişmiş olduğunu, Oratduğu ermeniliğinin önceki gibi 1 milyon kişi değil 300.000 civarında olduğunu, 1980’li yıllarda Amerika’dan öğrenci çekebilmek için yapılan ek binaların bunu sağlıyamadığını, bugün önemli olanın Ermenistan ve Diaspora arasında daha güçlü bağlar kurmak olduğunu, bir Melkonyan yerine Ermenistan’da Melkonyan Eğitim Merkezleri kurmanın, Melkonyan biraderlerin mirasının daha anlamlı kullanımını ifade edeceğinin altını çizdi.

Daha önceleri Los Angelos’da okul açılmasına ilişkin bir teklifin şaşkınlıkla karşılanırken bugün Los Angelos’ta 600.000 Ermeni olduğunu kaydeden Setrakyan, Kıbrıs’ta Ermenistan’dan gelmiş 40-45 öğrencinin bulunduğunu, Ermeniye yakışır eğitimin Ermenistan’da verilmesinin daha doğru olacağını da sözlerine ekledi.

Melkonyan’ın mülkünün 80.000 dolar olduğuna dair gazetecilerin sorularına verdiği yanıtta Setrakyan, AGBU Merkezi Yönetiminin bu konuyla ilgilenmediğini, kurumun satılmasının henüz belli olmadığını kaydetti. Bazı Melkonyanlıların AGBU’yu dava edeceklerine ilişkin soruya ise Setrakyan, Melkonyan mezunu kişilerin böyle düşünmesine üzüldüğünü, ancak herkesin özgür olduğunu, Amerikada bu tip davaların sevildiğini, belki bundan ötürü de Amerikalı avukatların zengin olduğunu söyledi.

Okulun kapatılmasına karar veren Komisyon’un kararına ilişkin olarksa Setrakyan, ilgili kişileri her birinin Ermeni milletine hizmet eden insanlar olduklarını ve alına kararın sadece millete destek olmak için alındığını ve bundan şüphe duyulmaması gerektiğini de vurguladı.

Tamar Minasyan

Yorumlar kapatıldı.