İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Fransız solundan Ermeni şartı

Türkiye’nin AB’ye üyeliğine genel olarak sıcak bakan Fransız Sosyalist Partisi, Fransız kamuoyunun ikna olması için Türkiye’nin Ermeni meselesini çözmesi gerektiğini öne sürdü.

Paris’teki Türkiye konulu toplantıda konuşan muhalefetteki Sosyalist Parti Dış İilişkiler Genel Sekreteri Pierre Moscovici, partisinin Türkiye politikasında değişiklik olmadığını ve siyasi kriterleri yerine getirdiği takdirde müzakerelere başlamasını istediklerini söyledi. Ancak Fransız halkının ikna edilmesi gerektiğine dikkat çeken Moscovici, Türkiye’nin önündeki ana sorunları “laikliğin garantiye alınması, ordunun siyasetteki rolü ve Ermeni soykırımı meselesi” şeklinde maddeleştirdi. Fransız siyasetçi, Ermeni soykırımı iddiasına ilişkin Paris Büyukelçisi Uluç Özülker’in tarihçilerden oluşan bağımsız araştırma komisyonu kurulması fikrine sıcak baktıklarını da dile getirdi.

AA’nın yanlış haberi ortalığı karıştırdı

Bu arada Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, ülkesinin Türkiye’nin üyeliğine ilişkin politikasında değişiklik olmadığını, müzakereler konusunda AB Komisyonu raporunu bekleyeceklerini söyledi. Parlamentoda soruları cevaplandıran Barnier ayrıca Türkiye’ye kapıların yeni değil 1963’te açıldığını belirterek Türkiye’nin “mevcut koşullarda” üyelik için tüm şartları yerine getirmediğini söyledi. Fransız bakanın bu sözleri Anadolu Ajansı’nca yanlış olarak “Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkacağız” şeklinde verilince birçok internet sitesi konuyu manşetlere taşıdı. A. İhsan Aydın, Paris

Yorumlar kapatıldı.