İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Soykırımın merhemi İslam

KİGALİ – Orta Afrika ülkesi Ruanda’da dün takvimler Hutuların 800 bin Tutsi ile ılımlı Hutuyu katlettiği soykırımın 10. yıldönümünü gösterirken, kurbanların anıldığı ve geçmişin tekrarlanmaması için önlemlerin tartışıldığı törenler düzenlendi. Hutu-Tutsi ayrımının aşılıp Ruanda ulusunun yaratılmaya çalışıldığı ülkede, halkın geçmişte soykırımcıları teşvik eden kiliseden uzaklaşıp giderek İslam’a yönelmesi dikat çekiyor.

19. yüzyıldan bu yana çoğunluğun Katolik olduğu Ruanda’da, artık her gün bir yenisi inşa edilen 500 cami yükselirken, Müslümanların sayısı bir milyonu bularak ülke nüfusunun yüzde 15’ine ulaştı.

Kiliseye sırt çevirenler, rahip ve rahibelerin soykırımcılara yardım ederken, camilerin Hıristiyan Tutsileri koruduğunu belirtiyor. Geçen yıl Müslüman olan Alex Rutiririza, o dönemde en güvenli yerin Müslüman semtleri olduğunu belirtiyor. Yakup Cuma Nzeyimana, 1996 yılında
İslamiyet’i seçmesini “Benim gittiğim kilisede insanlar öldürüldü. Papaz, katillere yardım etti. Bir daha oraya ibadete gidemedim” diyerek anlatıyor.

Yine bir Müslüman tarafından hayatı kurtarılan bir Tutsi olan Müslüman Cemiyeti Başkanı Ramazan Rugama da, “Hiç kimse camide ölmedi. Hiçbir Müslüman diğer Müslümanı öldürmek istemedi” vurgusu yapıyor.

Dün başkent Kigali’de düzenlenen törende, çıplak ayaklı ve yırtık giysili Ruandalılar, ‘Birbirimizi cennette göreceğiz’ şarkısı eşliğinde Afrikalı liderlerin geçit törenini ve soykırım anıtının açılışını izledi. Törene Batılı liderlerin katılmaması dikkat çekti.
(NY. Times, aa)

Yorumlar kapatıldı.