İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Fransa Türkiye’nin üyeliğine karşı

7 Nisan 2004— Barnier muhalefetine, Ankara’nın AB’ye girmek için gerekli şartları sağlayamamasını gerekçe gösterdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, “Türkiye bu koşullar için hazırlık yapsa da bu koşullara uymuyor” diyerek, Fransa’nın Türkiye’nin üyeliğine karşı çıktığını söyledi.

Fransız parlamentosunda konuşan Barnier, “Önemli olan AB Komisyonu’nun raporu, yıl sonunda sunulacak rapor, bize AB’nin Türkiye ile müzakereye başlayıp başlamayacağını veya ne zaman başlatılacağını söyleyecek” dedi.

‘TÜRKİYE KOŞULLARA UYMUYOR’

Fransa Dışişleri Bakanı, “müzakerelerin başlaması konusunda AB Komisyonu raporunu bekleyeceklerini” belirterek, “müzakerelerin başlayıp başlamayacağını veya ne zaman başlayacağını bize komisyon raporu söyleyecek” demişti.

Dominique de Villepin’in yerine geçen hafta Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Barnier, daha önce AB Komisyonu’nda Fransa’yı temsil ediyordu. Fransız basında son bir hafta çıkan haberlerde, “İktidardaki Halkçı Hareket Birlik Partisi (UMP) içinde Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkanların sayısının giderek arttığı” yorumu yapılıyordu.

TÜRKİYE’YE ÖZEL ORTAKLIK ÖNERİSİ

Fransa’da Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın iktidardaki Halkçı Hareket Birliği Partisi’nin (UMP) Başkanı Alain Juppe, “AB’nin yıl sonunda Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlamasına karşı olduklarını” söyledi.

Juppe, başkent Paris’teki UMP merkezinde yaptığı açıklamada, “UMP, öngörüldüğünün aksine, yıl sonunda Türkiye ile müzakerelere başlanmasını istemiyor” dedi. Alain Juppe, “Türkiye, Mağrib ülkeleri ve eski Sovyet bloku ülkelerine özel ortaklık önerilmesi gerektiğini” ifade etti.

Yorumlar kapatıldı.