İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: AZERBAYCAN, TÜRK-ERMENİ SINIRININ OLASI AÇILMASINDAN CİDDİ ENDİŞE DUYUYOR

Bakü ANS Tv girişimiyle bir kısım azeri gazeteci bugün Türkiye’nin doğu bölgesindeki Kars, Iğdır gibi kentleri ziyaret ederek, Türk-Ermeni sınırının açılmaması yönünde protestı gösterileri düzenlemekteler. 13 Nisanda ise İlham Alkiyev’in Ankara’yı resmi zihyareti beklenmekte.

Bakü’den “Zerkalo” gazetesi, Azerbaycan Devlet başkanının Türkiye’yi resmi ziyareti öncesinde, iki kardeş devletin çelişkilerinin ortaya çıktığını ve Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana ilk kez, Türkiye’yle olan sorunlarını çözmede diplomatik kanallar yerine, Ankara üzerine kamuoyu aracılığıyla baskı yaptığını yazdı.

Zerkalo, AB’ye üyelik için başbakan Erdoğan’ın en yükjsek bedeli ödemeye hazır olduğunu, Türk-Ermeni sınırının açılmasının, İlham Aliyev’in dış siyasetinin toplum gözünde yenilgisi anlamına geleceğini kaydederken, Türkiye’nin Ermenistan’la kuracağı normal diplomatik ve ekonomik ilişkilerin Erivan yönetimini, özellikle Koçaryan’ın elini güçlendireceğini de yazmakta.

Uzun süre Ankara’nın, Karabağ sorunu’nu bahane ederek sınırı açmamasına kanan Azerbaycanlılar, Türkiye’nin Ermenistan’la sorunu olduğunu unutuyorlar, şeklinde yazan Zerkalo, Türkiye’nin AB için Kıbrıs’ta önemli tavizler verdiğini, Kıbrıs’ın resmi Ankara ve tüm Türk halkı için Karabağ’dan çok daha önemli olduğunun altını çizen Zerkalo, Türkiye’nin Azerbaycan için AB üyeliğinden feragat etmesinin beklenemiyeceğini belirtti.

Türk diplomatik kaynaklarından, Erivan ve Ankara arasında resmi olmayan görüşmelerin yapıldığı bilgisinin alındığını söyleyen Zerkalo, Ankara’nın sınırın açılması karşılığında, Soykırımın gündem dışına çıkarılmasına ilişkin garanti istediğini de kaydetmekte.

Konuya ilişkin olarak Azeri basında yer alan diğer bir haberde ise Milli Demokrat Parti (Boz kurtlar) lideri İskender Hamidov, yaptığı basın toplantısında, eli altında Türk-Ermeni sınırının açılmasına ilişkjin konuşmaların olduğunu, bir batılı ülkede Türk milletvekili Yaşar Nuri Öztürk ve Ermenistan parlamento Başkan yard. Birisinin müzakerelerde bulunduğunu iddia etti.

T.H. (kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.