İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

bbc: Başörtüsü tartışmasında sıra ABD´de

Bakanlık, Oklahoma eğitim makamları aleyhinde şikayet başvurusu yaptı.

Oklahoma’da yaşayan Nashala Hearn, başörtüsünün okulun kılık kıyafet kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle iki kez okuldan uzaklaştırma cezası almıştı.

Adalet Bakanlığı ise bunun dini ayrımcılık olduğunu savunuyor.

11 yaşındaki Nashala Hearn’ün gittiği Benjamin Franklin Bilim Akademisi, başa takılan her türlü giyim unsurunu yasaklıyor.

Olayın Amerikan basınına yansıması ardından, geçen yıl Ekim ayında okul yönetimi geri adım atarak Hearn’ü derslere kabul edeceğini duyurmuş, ancak bu kez okulun bağlı olduğu Oklahoma eğitim dairesi kararı engellemişti.

Adalet Bakanlığı ise bunun ABD anayasasının hükümlerini ihlal ettiği görüşünde.

Adalet Bakanı yardımcısı Alexander Acosta, yaptığı açıklamada “okulların kılık kıyafet kuralları belirlenmesini saygıyla karşılamakla birlikte bu gibi kuralların bedelinin anayasayı ihlal olmasına karşıyız” dedi.

Acosta, “dini ayrımcılığın Amerikan okullarında yeri yok” diye konuştu.

Bölge okullarını temsil eden bir avukat ise “federal yasanın okullarda dini giysilerin kullanılması hakkı tanımadığı”nda ısrarlı.

ABD’de devam eden bu tartışma bir süredir Fransa ve Almanya’daki benzer olayların bir uzantısı. Fransa’da hükümet orta dereceli devlet okullarında dini simgelerin kullanılmasını yasaklamıştı.

Almanya’da da öğretmenlerin başörtüsü kullanması meselesi eyalet düzeyinde tartışılıyor.

Yorumlar kapatıldı.