İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Dışişleri’ne göre patriğin yabancı üyeleri ataması geçersiz

Dışişleri Bakanlığı, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin ruhani meclisi Sen Sinod’a yapılan üye atamalarının, Türk hükümetinin onayından geçmediği için geçersiz olduğu görüşünü içeren ‘hizmete özel’ bir çalışma yaptı.

Çalışmada, patriğin siyasi ve idari işlere karışamayacağı, dolayısıyla atama yapmaya yetkisi bulunmadığı kaydedildi. Fener Rum Ortodoks Kilisesi Patriği Bartholomeos geçtiğimiz haftalarda, Türk vatandaşı olmayan 6 rahibi Sen Sinod Meclisi’ne atamıştı. Cumhuriyet tarihinde örneği bulunmayan bu uygulama tartışma başlatmıştı. Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı’nca başlatılan çalışma geçen hafta bitirilerek, ‘bilgi notu’ şeklinde ilgili yerlere iletildi.

Bakanlığın çalışmasında, Sen Sinod Meclisi üyelerinin yanı sıra Fener Rum Patriği’nin atanmasının da Türk hükümetinin onayından geçmesi gerektiği belirtiliyor. Bilgi notuna göre, Cumhuriyet döneminde Patrikhane’nin statüsünü belirleyen ve hak ve yetkilerini düzenleyen yazılı metin bulunmuyor. Fakat Patrikhane’nin Lozan Antlaşması müzakereleri sırasında taraflarca kabul edilen statüsü bir tür sözlü mutabakat şeklinde tüm taraflarca benimsendi ve uzun yıllar uygulandı. “Sözlü mutabakata göre Patrikhane’nin siyasi ve idari işlerle ilgilenmesi, yetki sahibi olması söz konusu değildir.” şeklinde tespit yapan Dışişleri görüşüne göre, Patrikhane’nin ve patriğin görev ve yetkisi, İstanbul’daki Rum Ortodoks azınlığına yönelik dini ve ruhani işleriyle, dinsel etkinliklerle sınırlı. Bilgi notunda Sen Sinod Meclisi tarafından seçilen patriğin, aynı meclise atanmasını istediği kişileri Türk hükümetine önerebileceği, hükümetin onay vermesi gerektiği, ayrıca patriğin atanmasının da hükümet onayı gerektirdiği ifade edildi.

28.03.2004

Ahmet Dinç

Ankara

Yorumlar kapatıldı.