İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sansursuz: YÖK, Ermeni Uzmanlığı İçin Yurtdışına Öğrenci Gönderecek

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurtdışına Ermenistan ile Yunanistan`ın dili ve tarihi konusunda doktora eğitimi amaçlı öğrenci gönderecek.

YÖK, doktora eğitimi için yurtdışına öğrenci göndermek üzere duyuru yayımladı. Buna göre, doktora için yurtdışına gönderilecek programlar arasında Türkiye`nin sık sık “siyasi polemikler“ yaşadığı sınır komşularına ilişkin programlar da yer aldı.

YÖK`ün, doktoraya göndereceği 9 program içinde Türkiye`de hemen hemen “uzmanı yok“ denecek kadar az olan Ermeni dili ve tarihi ile Yunan dili ve tarihi alanları bulunuyor.

Yurtdışındaki üniversitelere Ermeni ve Yunan dili-tarihi alanları ile eğitim, hukuk, bilgisayar bilimleri, elektrik-elektronik mühendisliği, matematik, moleküler biyoloji ve genetik alanlarında doktoraya yönelik programlara kesin kabul belgesi olan adaylar başvurabilecek.

Söz konusu alanlarda eğitim almak isteyenlerin 30 Nisan 2004 tarihine kadar başvurularını yapmaları gerekirken, başvuruları uygun görülenler Mayıs ayında sözlü sınava alınacak. Sözlü sınavı da geçenler başarı sırasına ve ihtiyaca göre araştırma görevlisi kadrosuna atanarak yurtdışına gönderilecek.

Öte yandan ABD`deki üniversitelerde doktora yapmak isteyen adayların TOEFL sınavının klasik yazılı sisteminden 550`den, bilgisayarlı sisteminden ise 213 puan az almamak; İngiltere`deki üniversiteler için IELTS sınavından 7`den az olmamak koşuluyla başvurulan üniversitelerin yabancı dil puanı ile ilgili koşulunu sağlamak; Almanya`daki üniversiteler için Alman Kültür Merkezi`nce yapılan Mittelstufe II kursunu başarıyla tamamlamak; Fransa`daki üniversiteler için ise DALF sınavında başarılı olmak şartını taşıması gerekiyor. Diğer dillerin söz konusu olduğu ülkelerde de eğitimi takip edecek düzeyde dil bilinecek.

Kaynak : ANKA Ajansı

25 Mart 2004 09:09

Yorumlar kapatıldı.