İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: FİZİKİ ŞAHISLARA AİT MEVDUATA GÜVENCE

Dün Hükümetin kabul ettiği karara ilişkin açıklamalarda bulunan MB Başkanı Dikran Sargsyan “Fiziki Şahıslara ait Banka Mevduatı Tazminat garantisi hakkında” yasası gereği fiziki şahıslara ait 2 milyon drama kadar olan banka mevduatları ve 1 Milyon drama kadar olan döviz, koya ilişkin oluşturulacak fon çerçevesinde garanti altında olacak. Sargsyan yasanın sosyal amaçlı olduğunu ve halkın bankalara olan güvenini artırmayı hedeflediğini söyledi.

Fon tüm ticari bankalar tarafından yapılacak ödemeklerden oluşacak. Ödeme tutarlarının tesbitinde başlangıçta mevduatın %5’i, yasanın Millet Meclisi’nde kabulünden sonra %2’si esas alınacak. Fon 2005 yılı Temmuzundan itibaren faaliyete geçecek. Mevduatın tazmin edilmesi 2 koşulda olacak. Ya ilişkin banka MB tarafından müflis ilan edilmiş veya bankanın batma tehlikesi görülmekteyse. Fon 7 kişilik bir Mütevelli Heyeti tarafından idare edilecek. Bunlardan 2’si Hükümet, 2’si MB, 2’si Ticari bankalar, 7. kişi ise diğer 6 kişinin ortak kararıtla seçilecek. Fon devetimini MB yapacak ve Fon’un Yönetim masrafları, Fon değerinin %0.3’ünü (13 milyon dram) geçmiyecek. Yasanın kabulünden sonra Almanya’dan 3.5 milyon Euro tutarında destek beklenmekte.

Aynı şahsa ait farklı bankalardaki 2 şer milyon dramın, bankaların batması durumunda ödenmesine ilişkin olarak AZG’ın sorusuna cevaben Sargsyan, yasanın farklı bankalardaki hesapları esas aldığını, ilişkin durumda 4 milyon dramın da ödeneceğini söyledi.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.