İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: KANADA ERMENİ KİLİSESİNDE KRİZ

Kuzey Amerika Ermeni Apostolik Kilisesi Diakosluğu daha 1898 yılında Baba lakaplı başpatrik Hrimyan’ın direktifiyle kurulmuştu. Bu diakosluk Kanada Ermenilerini de kapsamktaydı. Kanada’da ilk Ermeni Apostolik Kilisesi, Az. Grigor Aydınlatıcı adıyla 1930 yılında açılmış ve günün başpatriği tarafından kutsanmıştı. Daha sonra artan kilise sayısı ve Kanadalı Ermenilerin ricası üzerine Başpatrik Vazgen I, Kanada Diakosluğu’nun kurulması için Kilise yasa ve geleneklerini de dikkate alarak onayını verdi. Dolayısıyla Doğu ve Batı Kuzey Amerika ve Kanada Diakoslukları haricindeki herhangi bir kilise yapılanması Ermeni Kilisesi geleneği dışında olup kuraldışıdır.

Kanada Dini Liderliği Diakosluk Kurulu’ndan alınan alınan bilgiye göre, Kilikya Başpatriği Aram I, Başpiskopos Hajak Hagopyan’ı, Ruhani önder sıfatıyla atayarak, yeni bölünmelere sebep olmaktadır.

Diakosluk Kurulu, kanada Ermenileri’nin bölünmesi yönündeki bu çalışmaları protesto etmekte ve 2001 yılında ilan edilen Diakosluğu da kabul etmemektedir.Gereksiz müdahalelerin ciddi tehlikelere gebe olduğunu da ifade eden Diakosluk Kurulu, bunun yeni nesilde hayal kırıklığı yaratacağını, kilise ve ulusal değerlere karşı tahammülsüzlüğü ortaya çıkaracağını ifade etti ve durumun tüm sorumluluğunun Kilikya Katoğikosluğunda olduğunu kadetti.

Yorumlar kapatıldı.