İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: 10 YIL AZERBAYCAN’DA ESARET

Dün gazetemizi ziyaret eden Vanadzor sakini Bn. Araksi Avedisyan, oğlu Zaven Ramazyan’ın 10 yıldır Azerbaycan’da esaret içinde olduğunu söyledi. 1 Şubat 1994 yılında kimliği belirsiz kişilerce Azerbaycan’a götürülen Zaven hakkında AZG dahil birçok bason organları yazmıştı.

Geçen 10 yıl içinde oğlunu esaretten kurtarmak için, Cumhurbaşkanlarına, Başbakan vazgen Sargsyan’a, Savunma Bakanı Serj Sargsyan’a, Kızıl haç’a başvuran, hatta oğlunu kurtarmak için fidye parası için evini de satan Bn. Araksi, paraları avukatlara harcadığını kendisinin de bugün bungalovda yaşadığını söyledi.

Oğlunun son kez kendisinin doğum günü olan 3 Haziran 2003 yılında aradığını, bu aramasına dek 8 Mayıs’ta Gürcistan Haşur kenti sakini Martuz Çitaşvili’nin Vanadzor’a geldiğini ve Zaven’in Bakü Petrol Kuyularından birinde çalışmakta olduğu söylediğini belirtiyor Bn. Araksi.. Martuz petrol ticaretiyle uğraşan bir tüccar ve sık sık Bakü’de bulunuyor.

Esaret altında bulunan Zaven’in bu 10 yıl boyunca kendisini aradığını ve kurtarılmasını ricaettiğini söyleyen Bn. Araksi, oğlunun Azerbaycan’lı polis Ramiz Huseynov’un evinde tutulduğunu da ifade ediyor. Huseynov’un kardeşi Karabağ’da esir düşmüştü.

Daha 1996 yılında Huseynov kendisine telefon ederek Marneul kentinde buluşma teklif ediyor. “Hukuki Keyfiliğe karşı” kuruluşu başkanı Larisa Alavertyan’ın tavsiyesiyle Ermenistan İç İşleri ve Ulusal Güvenlik bakanlıkları görevlileriyle Marneul’a giden BN. Araksi Huseynov’un buluşmaya, eşi, kardeşi ve kızıyla geldiğini söylüyor. Huseynov, Bn. Araksi’den, Zaven’i Karabağ’da esir düşmüş kardeşiyle değiştirmeyi teklif eder. Buluşma öncesi telefon konuşmasında da bu konudaki isteğini ifade eder. Bn. Araksi, Huseynov’un kardeşine ilişkin bilgi toplar ve onun savaş esnasında vurulmuş olduğunu belirler. Buna ilişkin Huseynov’a bilgi verir ve kardeşinin bir fotografını ona verir Bn. Araksi.

Bu esnada Bn. Araksi’nin anlatımına göre, Ermenistan Iç İşleri, Ulusal Güvenlik bakanlıkları çalışanları ve Marneul’de onlara refakat eden Gürcü Güvenlik güçleri çalışanları, ateş ederek Huseynov ve yakınlarını tutuklar ve Bn. Araksi’yle beraber Tiflis’e naklederler. Birkaç gün sonra tutuklananlar serbest bırakılır ancak Zaven Ramazyan esaretten kurtarılamaz.

Bn. Araksi oğlunun bu güne dek Bakü’de, Azeri polis Ramiz Huseynov’un evinde esaret altında bulunduğunu ve Huseynov’un kendisinden fidye istemeye devam ettiğini ancak kendisinin oğlunu esaretten kurtaracak parasının olmadığını söylüyor.

Bn. Araksi kime başvurması gerektiğini bilmiyor, kim ona oğlunun geri dönmesi için yardım edebilir?

Tatul Hagopyan

Yorumlar kapatıldı.