İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

milliyet: Genelkurmay´dan iki binbaşıya soruşturma

Barkın Şık

Genelkurmay Başkanlığı’nın, kaymakamlıklardan istihbarati bilgi isteyen 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı Kurmay Başkan Vekili binbaşıyla İstihbarat ve İstihbarata Karşı Koyma Şube Müdürü binbaşı hakkında idari soruşturma başlattığı öğrenildi. Konunun, soruşturmada sonuca göre askeri savcılığa iletilebileceği bildirildi. Birliklerdeki karargâh subayları, önümüzdeki dönemlerde düzenlenecek istihbarat seminerleri ve kurslarda benzeri olayların yaşanmaması için uyarılacak.

Kadıköy, Maltepe, Kartal, Sultanbeyli kaymakamlıklarıyla 1 Numaralı Dikimevi Müdürlüğü ve Jandarma İkmal Merkezi Komutanlığı’na 6 Şubat’ta gönderilen “Haber Toplama Planı ve İstihbarat İsteklerini Karşılama Formu”nun 5, 6 ve 7. maddelerindeki istekler “amacını aşmış” olarak tanımlandı. Genelkurmay’ın kaymakamlıklara gönderilen formda, rahatsızlık duyduğu ve soruşturma açtığı istihbarati taleplerin başlıkları şöyle:

– Azınlıklar ve kendini azınlık olarak görme eğiliminde olan (Çerkez, Roman, Abaza, Arnavut, Boşnak vb.) grupların faaliyetleri nelerdir?

– Kendini ulusal değerlerin dışında ve üstünde gören AB ve ABD yanlısı kişi ve gruplar ile Türkiye’nin aleyhine çalışan yazar, düşünür vb. grupların faaliyetleri nelerdir?

– Yüksek sosyete grupları, sanatçıların mensup olduğu gruplar, zengin ailelerin çocuklarının oluşturduğu gruplar, tarikatlar (Satanistler, Ku Klux Klan, Masonlar vb.) internet grupları, cinsellik, uyuşturucu, meditasyon, ruh çağırma vb. grupların faaliyetleri nelerdir?

Subaylar bilgilendirilecek

Formda, bu maddeler dışında kalan; bölücü ve yıkıcı terör örgütleri ve irticai örgütlere ilişkin istenen istihbarati bilgiler soruşturma kapsamına alınmadı. Mülki idareden, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, İçişleri Bakanlığı ile 7 Temmuz 1997’de imzalanan protokol ve 2937 sayılı MİT Kanunu çerçevesinde bilgi istendiğini ve istenebileceğini değerlendiren Genelkurmay, karargâh subayları için düzenlenen eğitim seminerlerinde de konu üzerinde durmayı planlıyor. Kamuoyunda tartışma yaratan olayın benzerlerinin yaşanmaması için düzenlenecek istihbarat seminerleri ve kurslarda personelin konuya ilişkin yeterliliğinin artırılması planlanıyor. Hizmet içi eğitim kapsamında rutin olarak düzenlenen bu seminerlerde, önümüzdeki dönem karargâh subaylarının konuya ilişkin bilgi ve hâkimiyeti artırılacak.

Yorumlar kapatıldı.