İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: TÜBERKÜLOZUN TANI, TEDAVİ VE ÖNLENMESİ, HÜKÜMETİN İLGİ ODAĞINDA

Son 30 yıl içinde Ermenistan’da en az tüberküloz vakası 1990 yılında 590 vakayla kaydedilirken, bugün sağlık kurumlarında 1437’si hastalığın öncelikli durumunda olmak üzere 6068 hasta yer almakta.

1995 yılında ülke 43 dispanserinde Tüberkülozla Mücadeleye ilişkin bir program yürürlüğe girmiş olmakla beraber, toplumun sosyo-ekonomik durumu, bölgede hastalığın gelişimini desteklemektedir. Bölge Tüberkülozla Mücadele Kurumu araştırmalarına göre her 100.000 kişliden Gürcistan’da 80, Azerbaycan ve Ermenistan’da 60 kişi tüberküloz hastası. Bu durum 1994-2002 yılları arasında tüberküloz hastalarının sayısının 4 katı arttığını göstermekte. Bölge ülkeleri uluslararası kuruluşlarla konuya ilişkin işbirliği yapmalarına rağmen, bunlar yeterli olmamakta.

Ermenistan Sağlık Bakan yard. Vahan Boğosyan; eyaletlerde Tüberkülozla Mücadele Bl. kurulmuş olduğunu söyledi. Boğosyan; Alman Teknik yardımlaşma Blğ. desteğiyle uzmanlık seminerleri düzenlendiğini, 2007’ye kadar durumun yakınen takip edileceğini, Japon Hükümeti’nden alınan parasal tahsisat çerçevesinde, Tüberkülozla Micadele Dispanserlerinin gerekli teknik donanıma kavuşturulduğunu. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nin finansal ve ekonomik desteğiyle 2001 yılında Tüberküloza karşı Referans laboratuvarı’nın kurulmuş olduğunu, burada yıllık 8000 deneme mikroskop incelemesi, 3000 deneme ve 500 ilaca yönelik hassasiyet deneyi yapılmasının olanaklı olduğunu ifade etti.

Yapılan bu çalışmalara rağmen, tüberkülozun Ermenistan’da son 10 yılda 2,5 kat artmış olduğunu, aile tüberkülüzu ve tüberkülozdan ölümler göstergesinin yükselmiş olduğunu vurgulayan sağlık Bakanı Norayr Davidyan, hastalıkla mücadele doğumdan 24 saat sonra Kamletgeren Basili’nin aşılanmasıyla başlamasına rağmen, 15-24 taş arası gençlerde da yayıldığını kaydetti. Konuya ulusal ölçekte yaklaşım ve çalışmaların koordine edilmesinin zorunluluğundan bahseden Bakan, bu amaca yönelik olarak Ulusal Sağlık Programlarını koordine eden bir Bakanlıklararası Kurul’un oluşturulduğunu açıkladı. Dün Erivan Oteli’nde yapılan Kurul’un ilk oturumunda, programın amacının; yurttaşların tüberkülozun yayılması tehlikesinden korunması, tanı ve tedavi çalışmalarının düzenli bir şekilde yerine getirilmesi ve ücretsiz destek hizmeti vermek olduğu ifade edildi. Programı 2006 yılı sonuna kadar devam ettirmek planlanırken, Tüberkülozla Mücadele Ulusal Programı Ermenistan Devlet Bütçesi Amaca yönelik sağlık programları için yapılan tahsisatlardan ve uluslarası kuruluşların maddi desteğiyle finanse edilecek.

Hatırlatalım, Dünya’da her 15 saniyede 1 kişi tüberkülozdan ölmekte, her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırabilmekte.

Nana Bedrosyan

Yorumlar kapatıldı.