İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Hıristiyan olduğu için spor merkezinden kovuldu

Mustafa KINALI/İSTANBUL

Salon yetkilileri, Aratemur’a ‘‘Formunuzu inceledik. Siz buraya uygun değilsiniz. Ayrıca siz Hıristiyanmışsınız. Bazı müşterilerimiz gayrimüslim bir kadınla aynı yerde olmak istemiyorlar’’ dediler.

Ukrayna uyruklu Olena Aratemur, Ümraniye’de tesettürlü kadınların tercih ettiği bir spor merkezine üye olduğu ilk gün, boynundaki haç nedeniyle şikayet edildi ve kovuldu. Spor merkezi yetkililerinin ‘‘Formunuzu inceledik. Siz buraya uygun değilsiniz’’ diyerek üyeliğini iptal ettiklerini söyleyen Aratemur, ‘‘Bana ‘Siz Hıristiyanmışsınız. Bazı müşterilerimiz gayrimüslim bir kadınla aynı yerde olmak istemiyorlar’ dediklerinde dünya başıma yıkıldı’’ dedi.

OLENA Aratemur, Çırağan Otel’de oda servisi şefi Ali Aratemur ile 1996 yılında evlenerek Türkiye’ye yerleşti. Olena Aratemur, 6 yaşındaki oğlu okula başlayınca, boş zamanlarını spor yaparak değerlendirmek istedi.

Daha önce kuaförlük kurslarına katılan Aratemur, önceki gün de Yukarı Dudullu Çetin Caddesi’nde, yaşadıkları siteye 300 metre mesafedeki Okyanus Spor Merkezi’ne 150 milyon lira aidat ödeyip kayıt yaptırdı. Üyelere zorunlu satılan tayt, terlik ve bone gibi malzemeleri de satın alan Aratemur, ilk gün grupla birlikte 2 saat kadar spor yaptı. Artemur’un anlattığına göre yorulan ve terleyen genç kadın, daha sonra üstündeki tişörtü çıkartıp bikinisinin üstünü giyerek saunaya girdi. Aratemur, saunada boynundaki haçın görünmesi üzerine, kadınların yanından kaçarak aralarında fısıldaştıklarını söyledi.

ERKEKTEN FARKIN YOK

Birkaç kadının kolyeyi gördükten sonra, kendisine görünmemek için kaçtıkları paravanın arkasından çıkmak istemediklerini ileri süren Aratemur, şunları söyledi:

‘‘Aralarında ‘Boynundaki kolyeyi gördünüz mü?’ diye konuştular. Havluları kimin alacağı konusunda tartıştılar, sonra havluları almak için paravanın arkasından yanıma gelen bir kadın ‘Bismillah Bismillah’ diyerek havluyu alıp hemen paravanın arkasına geçti. Havluları üzerlerine sıkı sıkı kapatan kadınlara neden böyle davrandıklarını sordum. Bana ‘Sen Hıristiyansın. Senin bizim için bir erkekten farkın yok. Seni buraya nasıl aldılar’ diye cevap verince şoke oldum.’’

DÜNYA BAŞIMA YIKILDI

Gözyaşlarına hákim olamayan Olena Aratemur, sakinleşmek için gittiği havuzda, genç bir kadının kendisine ‘‘Ben de kara çarşaf giyiyorum, ancak neden size böyle davrandılar anlayamadım. Siz üzülmeyin’’ dediğini söyledi. Olena Aratemur asıl şoku dışarı çıkınca kendisini çağıran spor merkezinin yetkililerinin yaptığı açıklama ile yaşadığını söyledi:

‘‘Yanıma tesettürlü bir kadın yaklaşarak ‘Doldurduğunuz formu müdürlerimiz inceledi. Siz burası için uygun değilsiniz. Kusura bakmayın’ diyerek bir daha gelmememi söyledi, üyelik için kredi kartı ile yaptığım ödemeyi de para olarak iade etti. Ne olduğunu tam olarak anlayamadığım için olayı daha açık anlatmasını istedim. Bana ‘Siz Hıristiyanmışsınız. Bu konuda duyarlılığı olan müşterilerimiz var. Bu müşterilerimiz gayrimüslim bir kadınla aynı yerde olmak istemiyorlar’ deyince dünya başıma yıkıldı.’’ Olena Aratemur, tüketici kuruluşları ve Ümraniye Belediyesi’ni arayarak spor merkezi hakkında şikayette bulundu.

Dini duyarlığı fazla müşterilerimiz var

Olayın yaşandığı spor merkezinin müdürü olduğunu söyleyen Ertan Tüfekçioğlu, yaşanan olayı doğruladı. Tüfekçioğlu, şunları söyledi: ‘‘Spor merkezimizde dini duyarlılığı yüksek çok sayıda kadın müşterimiz var. Çok muhafazakár bir kesim. Onlardan gelen şikayetleri değerlendirerek bu yönde karar verdik. Ancak bu kararın verilmesinde yine şikayetçi kadınların kaynak gösterdikleri, bir din aliminin ‘Gayrimüslim kadınlar da erkekler gibidir’ sözünü de dikkate alarak dini inanışlarına saygı göstermek için bu karara vardık.’’

Hıristiyan kadınla evlenmek bile caiz

Eski Diyanet İşleri Başkanı ve Hürriyet Gazetesi yazarı Mehmet Nuri Yılmaz, bu davranışın son derece yanlış olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘Gayrimüslimlerle Müslümanların bir araya gelmesi, spor yapması, ticaret yapması dinen yasak değildir. Kuran’da da böyle bir yasaklama yok. O Hıristiyan kadının Müslüman kadınlarla spor salonunda spor yapmasında dinimiz açısından hiçbir sakıncası söz konusu değildir. Kadın, gayrimüslim de olsa kadındır. ‘Gayrimüslim kadın erkektir’ gibi bir anlayış yanlıştır. Aksine, Kuran’a göre, Hıristiyan kadınların Müslüman erkeklerle evlenmeleri bile caizdir’

DİN ADAMLARI NE DİYOR

Kuran’da yok

PROF. ZEKERİYA BEYAZ

Olayda, İslami denilen görüş, Kuran’da yoktur. Sahih hadislerde ve sünnetlerde de yoktur. Bu görüş bir içtihattır. Yani ulemanın, cephede savaşırlarken, insanların birbirlerine nefret dolu dönemlerde birbirleri hakkında verdikleri bir görüştür. Ama dayanağı Kuran, sahih hadis, sünnet değildir. Dolayısıyla bu, her yönüyle geçerliliğini kaybetmiştir.

İstenmeyen davranış

DOÇ. DR. HASAN ELİK

Kuran’da yer almayan bu hüküm, eski dönemlerde daha çok savaş esasına dayanan, toplumlar arası ilişkilerde önemli rol oynayan din farklılığına bakıştan kaynaklanmaktadır. Gerekçesi, güvenlik ve ahlaki endişelerden kaynaklanan bu ve benzeri durumlar, başka din mensuplarınca Müslümanlara karşı da söz konusu olmuştur. Bugün için ise, özel bir durum söz konusu değilse, birlikteliklerin sağlanması dünya barışına daha uygundur.

Yorumlar kapatıldı.