İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: `Fişle Beni´ kampanyası

AHMET ŞIK

İSTANBUL – Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın (KKK), bazı kaymakamlık ve askeri birliklerden çeşitli toplum kesimlerine ilişkin istihbarat faaliyeti talep eden ve ‘sosyetik fişleme’ adıyla anılan fişleme yönergesine karşı yurttaşlar kendini ihbar edecek. Barış Girişimi’nin organize ettiği eylemin adı, ‘Fişle Beni’. Eylem hakkında bilgi veren sözcü yazar Oya Baydar, Türkiye nüfusunun yüzde 90’ını kapsadığı anlaşılan fişleme yönergesinin hiçbir yasaya uymadığını ve herkesin karşı çıkması gerektiğini söyledi.

İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın dört kaymakamlığa gönderdiği fişleme örneklerinin ortaya çıkmasından sonra her kesimden tepki toplayan bu uygulamaya karşı geniş katılımlı ilk tepkiyi Barış Girişimi organize ediyor. Girişim üyelerinin önceki gün yapılan rutin toplantısında karara bağlanan ‘Fişle Beni’ eylemi gereği, vatandaşlar kaymakamlıklara, “Fişleme yönergesinde anılan gruplardan bazılarına ben de dahilim. Gereğini bilgilerinize arz ederim” yazılı bir dilekçeyi ad, soyad ve mesleklerini belirtip imzalayarak teslim edecek.

İnternet de kullanılacak

Söz konusu dilekçe örneğinin çeşitli e-mail grupları, internet siteleri faks ve telefon kanalıyla yaygınlaştırılacak. Kampanyaya katılımı kolaylaştırmak için Barış Girişimi üyeleri ‘fislebeni@yahoo.com veya peaceturkey@ttnet. net.tr’ elektronik posta adreslerini de aktif hale getirdi. Bu adrese ‘Ben de imzalıyorum’ yazılı mesajlarla toplanacak olan imzalar da girişim üyelerince kaymakamlıklara teslim edilecek.

Aralarında sanatçı, yazar, gazeteci ve siyasetçilerin de bulunduğu çok sayıda aydın çarşamba günü saat 11.00’de Beyoğlu Kaymakamlığı’na söz konusu dilekçelerle başvuracak. Barış Girişimi üyeleri, Susurluk skandalı sonrasında, yurt çapındaki en geniş katılımlı ve uzun süreli protesto olan ‘Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık’ eylemlerini de başlatmıştı.

Yazar Oya Baydar, fişleme yönergesinin hiçbir yasaya uymadığını belirterek, şöyle konuştu: “Bu fişleme olayı Türkiye’deki korkunç bir gidişe işaret ediyor. Bu fişleme belgesi Türkiye’de yaşayan vatandaşların yüzde 90’ını kapsıyor. Bu zihniyete göre ‘zararlı’ olmayan kimse kalmamış oluyor. O halde vatandaş tepki göstermelidir. Bu nedenle böyle bir eylem başlatıldı. Hem böylece bu işe kalkışanların işini de kolaylaştıralım dedik. Uzun uzun araştırmalarına gerek yok, çünkü ‘biz buradayız’ diyeceğiz.”

Yönerge uygulamada

Bu arada, Genelkurmay Başkanlığı’nın inceleme başlattığını açıklamasına karşın fişleme yönergesi de uygulanmaya devam ediyor. Beyoğlu’ndaki bazı muhtarlıklara ellerinde soru formlarıyla gelen polislerin, muhtarlardan mahalle halkına ilişkin soruların yanıtlanmasını istedikleri öğrenildi. Bianet isimli internet sitesinin haberine göre, Beyoğlu ilçesindeki muhtarlıkları dolaşan emniyet görevlileri, muhtarlara, ‘azınlıklar’ ve mahalledeki ‘marjinal’ gruplara ilişkin sorular yöneltti. Korktukları için isimlerinin açıklanmasını istemeyen muhtarlar, polislerin yanlarında getirdikleri bir soru formunu doldurmalarını istediklerini söyledi.

Beyoğlu Kaymakamı Kamil Başar, konu hakkında bilgisi olmadığını, KKK’nın yönergesine dair bir yazının da ellerine ulaşmadığını söyledi. Kendisine başvuran muhtarlara, gelen kişilerden kimlik sormalarını ve soru formlarının resmi yazı olup olmadığına bakmalarını öğütlediğini belirten Başar, “Muhtarlarımız zaten bilgi vermek istemiyorlar. Ben de onlara, gelenleri bana yönlendirmelerini söylüyorum” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.