İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Makedonya Cumhurbaşkanı kaza kurbanı

26 Şubat 2004 — Traykovsky’nin uçak kazasında yaşamını yitirdiğini ilk olarak İrlanda Başbakanı açıkladı. Makedonya’nın dün İrlanda’da, AB üyeliği için resmen başvuruda bulunması bekleniyordu. Fakat kazanın ardından başvuru ertelendi ve Dublin’deki heyet ülkeye çağrıldı.

Mostar’daki bir toplantıya gitmekte olan Cumhurbaşkanı Boris Traykovski’yi taşıyan Makedon hükümetine ait uçakla, Bosna ve Makedonya arasında bağlantının kesildiği açıklanmıştı. Daha sonra uçağın Bosna’da düştüğü bildirildi. Uçakta Cumhurbaşkanı’nın yanısıra, 3 bakan ve korumalar dahil 9 kişi bulunduğu, ancak enkazına ulaşılan uçaktan sağ kurtulan olmadığı açıklandı.

Uçakta bulunanlar; Boris Traykovski (Makedonya Cumhurbaşkanı), Dimka İlkovska Boskoviç (Cumhurbaşkanlığı halkla ilişkiler danışmanı), Risto Blazevski (Cumhurbaşkanlığı danışmanı), Anita Lozanovska (Cumhurbaşkanlığı danışmanı), Mile Kitevski (Dışişleri Bakanlığı görevlisi), Boris Velinov (güvenlik görevlisi), Ace Bozinovski (güvenlik görevlisi), Marko Markovski (pilot), Branko İvanovski (pilot).

Uçağın düşme sebebi henüz bilinmiyor ancak, bölgede aşırı yağış ve yoğun sis olduğu biliniyor.

42 YAŞINDA CUMHURBAŞKANI OLDU

Ustrumca doğumlu olan Traykovski, 6 yıl ABD’de kaldı. ABD’de metodist papazı olan ve Makedonya’ya döndükten sonra aşırı sağcı Vmro-Dpmne (Makedonya İç Devrim Örgütü- Makedonya Demokrasi Birlikteliği) partisine üye olan Traykovski, 1999 yılı başında Dışişleri Bakanlığı Yardımcılığı görevine getirildi.

47 yaşında, ticaret ve iş hukukunda uzman olan, eski avukat Traykovski, 1999 yılında Vmro-Dpmne partisinin adayı olarak Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı. Traykovski, 2002’de yaşanan çatışmaların ardından, ülkesinde Makedon ve Arnavutlar arasındaki gerilimde tarafsız tutumu tanırak saygınlık kazanmıştı. Traykovski, evli ve biri erkek, biri kızı iki çocuk babası.

AVRUPA YASTA

AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer de, Trayvokski’nin uçak kazasında ölmesinden büyük üzüntü duyduğunu bildirdi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox da, kısa bir süre önce Parlamento’ya gelerek konuşan Traykovski’nin kaybından duyulan üzüntüyü dile getirdi. Parlamento’da bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Traykovski’nin öldüğünün bildirilmesinden sonra Makedonya halkına başsağlığı diledi. Bu arada, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın bugün Makedonya’ya gideceği bildirildi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de Makedonya’ya birer taziye telgrafı gönderdiler.

‘ÜLKE BÜYÜK KAYIP YAŞIYOR’

Makedonya Başbakanı Branko Çrvankovski, Cumhurbaşkanı Boris Traykovski’nin bulunduğu uçağın düşmesiyle ülkenin “büyük kayıp yaşadığını” söyledi.

Makedonya siyasi partileri de Traykovski’nin ölümü dolayısıyla yayımladıkları bildirilerde bugünün acı haberini Makedon halkıyla paylaştığını belirtti. Makedonya Demokratik Türk Partisi, kazadan duyduğu üzüntüyü dile getirirken, Makedonya Türk halkının, kendisine dost bildiği gerçek bir Cumhurbaşkanını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını belirtti.

Yorumlar kapatıldı.